Onko tärkkelys muka pelkkää glukoosia?Tietosanakirjan mukaan.Mistä on kysymys.

Kysytty

Onko tärkkelys muka pelkkää glukoosia?Tietosanakirjan mukaan.Mistä on kysymys.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Kasvit valmistavat tärkkelystä glukoosista yhteyttämällä. Molekyylitasolla tapahtuu polykondensaatioreaktio. Glukoosi on monosakkaridi. Yksittäiset glukoosiyksiköt liittyvät toisiinsa hydroksyyliryhmiensä kautta polysakkarideiksi. Tärkkelys on tuhansien glukoosiyksiköiden muodostama ketju. Ketju muodostaa kierteisiä ja elastisia rakenteita, koska hydroksyyliryhmät ovat suuntautuneet alaspäin.

Rakenteensa ansiosta tärkkelys ei liukene kylmään veteen, toisin kuin glukoosi. Tärkkelyksessä glukoosiyksiköiden sisältämä energia voidaan varastoida pienempään tilaan. Kasvit valmistavatkin tärkkelystä vararavinnoksi.

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/T%C3%A4rkkelys

https://peda.net/sievi/sievin-lukio/oppiaineet2/kemia/kemia2/tkapp/luku…

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/9398/Lehto.Risto.pdf;jses…

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.