Onko ns. modernia tai nykyaikaista muotokuvarunoutta? En nyt tarkoita Spoon River Antologiaa, vaan elävistä henkilöistä? mieluusti suomalaisista ja "oikeiden" kirjailijoiden kirjoittamia.
Vastaus
Kysymyksesi on todella haasteellinen. Yritin kysellä apuja sieltä täältä kollegoilta, mutta vastauksena oli syvä hiljaisuus. Ehdotankin, että kyselet vielä lisää esim. alla olevista runous-linkeistä (esim. Lukukeskuksesta http://www.lukukeskus.fi/ ) ja yliopistojen kirjallisuuden laitoksilta, esim. Helsingin yliopiston Suomen kielen ja kotimaisen kirjallisuuden laitokselta, http://www.helsinki.fi/hum/skl/ .
Kuvauksesi siitä, mitä kaipaat, sopisi Helena Sinervon vuonna 2004 ilmestyneeseen romaaniin Runoilijan talossa, jossa päähenkilönä on runoilija Eeva-Liisa Manner. Mutta tässä on siis kyseessä romaani, ei runous. Aikoinaan myös Helvi Hämäläisen Säädyllinen murhenäytelmä oli kirjoitettu niin, että päähenkilöiden esikuvat olivat tunnistettavissa. Mutta nämä ovat romaaneja, eivätkä päähenkilöt myöskään enää ole elossa. Marja-Liisa Vartion ja Paavo Haavikon pääosin monologista koostuvan Sylvin kamarin kohdehenkilö on Sylvi Kekkonen.
Anja Snellmannin Hjallis Harkimoa kuvaava Harry H. (2007) on luokiteltu muistelmateosten luokkaan kirjastoissa, mutta se on kirjoitettu kaunokirjalliseen muotoon ja voisi olla tutustumisen arvoinen tässä yhteydessä.
Runoilijoista Lauri Viidan puoliso Aila Meriluoto olisi ehkä tutustumisen arvoinen, mutta Lauri Viidankin kuolemasta on kulunut jo vuosikymmeniä. Toinen runoilijapariskunta Marja-Liisa Vartio ja Paavo Haavikkokaan eivät enää ole elossa. Märta Tikkanen ja Henrik Tikkanen voisivat myös ehkä kiinnostaa.
Ehkäpä Pentti Saarikosken runoista voisi löytyä jotakin, ainakin hänen runoissaan esiintyvät usein hänen lähipiirissään vaikuttaneet henkilöt, esim. entinen vaimo Tuula-Liina Varis, joka on vieläkin tunnettu kulttuurivaikuttaja.
Lisäksi sain vinkkejä muista kirjastoista:
Tuli&Savu verkkolehdessä ilmestyneitä Vesa Haapalan runoja suositeltiin.
Seuraavia kaunokirjallisia teoksia pidettiin ehkä sopivina, mutta näissäkään ei ole kyse runoudesta:
Mika Waltari ja taiteilijaystävät: kirjailija kuvataiteen kuraattorina.
Kirjassa oli muistaakseni kirjoitettu esim. Yrjö Saarisen muotokuvista.
Paavo Rintala: Jumala on kauneus
Taiteilijaromaani, jonka "lähteenä" ovat taiteilija Vilho Lammen taulut ja aforismit. Vilho Lampi maalasi paljon voimakasotteisia omakuvia, joten uskoisin, että kirjassa on tekstiä niistä.
Tito Colliander: Tyko Sallinen
Rakel Liehun Helene: romaani Helene Schjerfbeckin elämästä. Liehun runokokoelmia kannattaisi ehkä myös selailla.
Hyvä paikka selailla suomalaista nykyrunoutta on verkkopalvelu Sähköiset säkeet:
http://www.electricverses.net/sakeet.php?language=1
Muita runoussivustoja ovat:
Kaskas: uuden runon galleria
http://www.lukukeskus.fi/lehdet/kiiltomato_net/
Tuli&Savu.net
http://tulisavunet.wordpress.com/
Nokturno
http://www.nokturno.org/
Myös Sanojen aika -tietokanta keskittyy nimenomaan suomalaiseen nykykirjallisuuteen:
http://kirjailijat.kirjastot.fi/fi-FI/
Suomalaista kirjallisuushistoriaa osa 3 Rintamakirjeistä tietoverkkoon sisältää myös tietoa nykykirjailijoista.
Kommentoi vastausta