Onko missään tutkittu kuolemantuomion poistamisen vaikutuksia törkeän väkivaltarikollisuuden määrään?

Kysytty

Onko missään tutkittu kuolemantuomion poistamisen vaikutuksia törkeän väkivaltarikollisuuden määrään?

Vastaus

Vastattu

Kuolemantuomion erinäisiä vaikutuksia on tutkittu paljon; näitä tutkimuksia löytää runsaasti esimerkiksi Google-scholarista (tässä esimerkkinä tekemäni haku).

Eräs ennen vuotta 1997 tehdyn tutkimuksen tuloksia summaava ja arvioiva artikkeli on: Bailey, W. & Peterson, R. “Murder, Capital Punishment, and Deterrence: A Review of the Literature.” Teoksessa: The Death Penalty in America: Current Controversies. Toim. Hugo Adam Bedau. Oxford: Oxford University Press, 1997. 135-161. Kyseinen artikkeli arvioi myös nimenomaisesti sitä kysymystä, miten kuolemantuomion poistaminen on vaikuttanut erinäisen rikollisuuden määrään.

Kuolemantuomion poistamisen vaikutuksista löytää tietoa myös esimerkiksi sivustolta https://deathpenaltyinfo.org/; kyseessä on mahdollisesti merkittävin kuolemantuomiosta tietoa levittävä non-profit organisaatio, eikä se ole ainakaan suoraan situoutunut mihinkään kantaan koskien kuolemantuomiota.

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Paitsi että asiaa todella on tutkittu, sitä on tutkittu nyt jo parisataa vuotta. Tutkimusperinteen aloittajaksi mainitaan yleensä saksalainen juristi Carl Mittermaier (1787–1867), joka julkaisi aiheesta ensimmäisen lehtiartikkelin jo vuonna 1840 ja ensimmäisen kirjan mittaisen tutkimuksen vuonna 1862.

Suomessa aihepiiri on kuitenkin ollut niin kaukainen jo niin kauan, että tuoretta tutkimustietoa ei nimenomaan suomeksi löydy paljoakaan. Toisaalta tutkittavaakin on aina vain vähemmän, kun suuressa enemmistössä maailman maita kuolemanrangaistus ei enää nykyään ole käytössä.

Vastauksessa mainitulta Death Penalty Information Centerin sivustolta kuitenkin löytyy mm. linkki artikkeliin vuonna 2008 Yhdysvaltain kriminologisen yhdistyksen jäsenille, siis rikostorjunnan koulutetuille ammattilaisille, tehdystä kyselystä. Siinä vain 5,3 % vastaajista katsoi, että kuolemanrangaistus vähentää henkirikollisuutta, ja 88,2 % oli päinvastaista mieltä: https://deathpenaltyinfo.org/news/study-88-of-criminologists-do-not-bel…

Vastauksessa myös mainitun Baileyn ja Petersonin artikkelin sisältävä kirja on luettavissa Internet Archive -palvelussa: https://archive.org/details/deathpenaltyinam00hugo/page/135/mode/1up

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.