Onko kuninkaan valta pysynyt aina samana Ruotsissa?
Vastaus
Ruotsin kuninkaan vallassa kautta aikain on tapahtunut suuria muutoksia. Esimerkiksi väkivaltaiseen aikaan vuonna 1523 kuninkaaksi valitulla Kustaa Vaasalla oli paljon suuremmat valtaoikeudet kuin nykykuninkaalla. Monarkia määriteltiin Ruotsin valtiomuodoksi 1809. Nykyinen hallitusmuoto määrättiin perustuslaissa, Regeringsformen, vuonna 1974.
Kustaa Vaasasta ja hänen aikakaudestaan löytyy artikkeli Kansallisbiografiassa, https://kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/315 .
Eduskunnan kirjaston tietopaketista Ruotsi oikeudellisia tiedonlähteitä, https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/ulko… löytyy tietoa Ruotsin perustuslaeista, joista Regerignsformen määrittelee, kuinka maata johdetaan. Vuonna 1974 voimaan astuneessa laissa kuninkaalla ei enää ole poliittista valtaa, vaan hänen valtansa on symbolinen. Kuningas on kuitenkin statschef, valtionpäämies.
Perustuslait löytyvät mm. Ruotsin eduskunnan sivulta, https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattnings…
ja tietoa niistä https://www.riksdagen.se/sv/sa-funkar-riksdagen/demokrati/grundlagarna/
Ruotsin lainopillisia lähteitä, https://www.lagrummet.se/
Pohjoismaiden historiaa, https://www.pohjola-norden.fi/Site/Data/2472/Files/Koulualan%20tiedosto…
Villit Vaasat / Herman Lindqvist ; suomentanut Heikki Eskelinen. WSOY 2018.
Kungligt & mänskligt : 200 år med ätten Bernadotte i Sverige / Herman Lindqvist. Bonnier 2010.
Ruotsin kuningashuoneen sivulla on kuningasinstituution historiaa, https://www.kungahuset.se/monarkinhovstaterna/monarkinisverige.4.7c4768… ja luettelo Ruotsin hallitsijoista, https://www.kungahuset.se/monarkinhovstaterna/monarkinisverige/sveriges…
Kommentoi vastausta