Onko Halonen suojattu sukunimi ja jos on niin milloin se on saanut suojauksen?
Vastaus
Sukunimen suojaaminen ei vaadi mitään erityisiä toimenpiteitä, sillä Suomen nimilain mukaan kaikki käytössä olevat eli väestörekisteriin kirjatut sukunimet ovat suojattuja. Koska sukunimi ”Halonen” on väestörekisterissä, se on suojattu. Suojaus ei tosin estä nimen ottamista, mikäli tietyt edellytykset täyttyvät. Esimerkiksi jos sukunimi on ollut esivanhempien laillisessa käytössä, se voidaan hyväksyä uudeksi nimeksi. Sitä taas ei voi lainsäädännön mukaan estää mitenkään.
Aikoinaan Suomalaisuuden liitto julkaisi teosta ”Sukunimiopas; Suojatut sukunimet”. Sillä ei kuitenkaan ole mitään juridista merkitystä. Osoitteesta http://www.genealogia.fi/st/2000-2-11.htm löytyy hyödyllinen Urpo Kankaan artikkeli, jossa kerrotaan lisää suojatuista sukunimistä. Nimilaki löytyy Finlex-tietokannasta osoitteesta http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1985/19850694.
Kommentit
Aikoinaan Suomalaisuuden liitto julkaisi teosta ”Sukunimiopas; Suojatut sukunimet”. Sillä ei kuitenkaan ole mitään juridista merkitystä.
Tuo oli mielenkiintoista! Suomenopettaja muinoin kertoi tuttaviensa ihmetelleen, miten paikkakuntamme kirkkoherralla voi olla sukunimi, joka heidän tietääkseen on suojattu ja vain yhden aivan muualla asuvan suvun käytössä laillisesti. Opettajakin ilmeisesti uskoi, että sukunimen "suojaus" on pätevä, ja opetti sen mukaan.
Jatkokysymys: Voiko olla henkilöä ilman sukunimeä? Aikaisemminhan ei esim. länsi-suomessa sukunimiä käytetty ja se on sukututkimuksen kannalta ongelma, mutta voisiko nykyaikana olla henkilöä ilman sukunimeä?
Katso nimilain 4 §: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2017/20170946
Onko velvoite sama kuin pakko? Jos on, niin miksi sitä ei sitten kerrota niin?
Pykälän otsikointi on vain kuvailu sisällöstä. Pakon ilmaisee pykälän 1. momentti: "Jokaisella tulee olla sukunimi."
Eli pakkolaki, kuten koulupakkokin. Kieroa peliä, kun ilmaistaan noin. Miksi ei suoraan kerrota laissa, että nämä on sitten pakkolakeja. Niitähän Suomessa riittää.
Kommentoi vastausta