Olen löytänyt netistä lastenrunoja, joita haluaisin julkaista kirjassa. Miten voin selvittää parhaiten runojen alkuperän? Esimerkiksi:
Niitä näitä, kaalinpäitä,
nuita,noita porkkanoita.
Lanttuja ja perunoita,
pannaan pataan kiehumaan,
sieltä lastenlusikkaan.
Tule, tule, syömään.
Mustikka ja puolukka, omena ja vadelma.
Suuhun lentää, masuun entää,
pikki suunkin hymyyn saa
palleroa naurattaa.
Vastaus
Kuten kysyjä ounastelee, tekijänoikeus suojelee myös lastenloruja ja vastaavia pienimuotoisia kirjallisia teoksia. Toisaalta kaikissa kulttuureissa on paljon perinneaineistoa, jonka tekijää ei tiedetä tai jonka luomisesta joka tapauksessa on niin pitkä aika, ettei tekijänoikeus enää ole voimassa. Sen selvittäminen, kumpaan ryhmään jokin yksittäinen värssy kuuluu, on haastavaa.
Yleisesti ottaen ns. fraasihaku tyyliin "Mustikka ja puolukka, omena ja vadelma" Googlessa antaa osviittaa siitä, onko juuri tuo sanayhdistelmä tuttu muillekin ja mahdollisesti peräisin jostain tunnetusta lähteestä. Kumpikin kysyjän esimerkkiloruista näyttää olevan anonyymiä perinnettä.
Kun tällaisten asioiden varmistaminen on usein mahdotonta, voi julkaisun yhteydessä sen alussa todeta yleisesti, että käytettyjen tekstien oikeudenhaltijat on yritetty selvittää mutta että jos jollakulla on vaatimuksia, pyydetään ottamaan yhteyttä julkaisijaan. Tällä julkaisija osoittaa, että hän on vilpittömästi yrittänyt asian selvittää.
Mitään virallista lorupankkia tms. ei valitettavasti ole olemassa ja monet tunnettujen kirjailijoiden ja runoilijoiden tekstit liikkuvat varsinkin internetissä "anonyymeinä". Siksi näitä nettihakuja kannattaa kunnolla tehdä ja todeta teksti perinteeksi vasta sitten, jos mitään vinkkejä kirjoittajasta ei löydy. Se ei ole varma tulos, mutta ehkä kuitenkin suuntaa antava.
Heikki Poroila 12.10.2017
Kommentoi vastausta