Olen asunut ulkomailla lähes koko ikäni joten olen ehkä pudonnut kärryiltä nimien taivutuksen suhteen. Kaikki olemme varmaan kuulleet puhuttavan Luukkaan evankeliumista. Netissä kirjoitetaan Luukaksen polkupyörästä. Itse taivuttaisin sukunimen Thomas genetiivissä Thomasin. Ilmeisesti oikea muoto onkin Thomaksen. Puolustusvoimain kuulostaan vanhahtavalta. Voidaanko nykyään käyttää muotoa puolustusvoimien?
Ovatko nämä kaikki muodot oikeita vai vain jompi kumpi? Terveisin Eläkeläinen
Vastaus
Etunimi Luukas voidaan taivuttaa joissakin sijamuodoissa kahdella tavalla. Yksikön genetiivi voi siis olla joko Luukaksen tai Luukkaan.
Vierasperäiset s-loppuiset nimet taivutetaan yleensä käyttämällä i-sidevokaalia. Genetiivimuoto nimestä Thomas on siis Thomasin, silloin kun on kyse vieraskielisestä nimestä (samoin kuin esimerkiksi Charles - Charlesin). Jos kyse on suomalaisen Thomaksen nimestä, genetiivimuoto on Thomaksen.
https://kaino.kotus.fi/etunimientaivutus/index.php?s=hae
http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/haku/nimien%20taivutus/ohje/632
https://www.kotus.fi/kielitieto/yleiskieli_ja_sen_huoltaminen/nostoja_k…
Monikon genetiivi sanasta puolustusvoimat on puolustusvoimien tai puolustusvoimain.
Nykykielessä harvinainen ja tyylitään vanhahtava in-päätteinen monikon genetiivi esiintyy kuitenkin määriteosana monissa vakiintuneissa yhdyssanoissa, esim. kansainvälinen, vanhainkoti, vanhempainilta ja vakiintuneissa nimikkeissä, esim. puolustusvoimain komentaja, Yhdysvaltain presidentti, valtiovarainministeri.
https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/#/puolustusvoimat?searchMode=all
https://kaino.kotus.fi/visk/sisallys.php?p=86
https://kaino.kotus.fi/visk/sisallys.php?p=411
Kommentoi vastausta