Hei!
Muutama kysymys sienten myrkkyjen tarttumisesta:
1. Jos kerää samaan rasiaan myrkkysieniä ja syötäviä sieniä ja huomattuaan myrkkysienet ottaa ne sitten pois, niin voiko niistä olla jäänyt myrkkyä muihin sieniin? Voiko esimerkiksi myrkkysienten itiöpölyä varista muiden sienten pinnalle tai helttoihin ja onko muihin sieniin jäänyt itiöpöly vaaraksi tai voiko se aiheuttaa oireita?
2. Jos se on vaaraksi, niin riittääkö millintarkka puhdistus ja kaiken näkyvän myrkkysienen poistaminen samassa rasiassa olleiden syötävien sienten pelastamiseksi?
3. Jos rasiassa on ollut myrkkysieniä ja ne on jo heittänyt pois, niin tarttuuko myrkky tyhjän rasian kautta, jos siihen laittaa muita sieniä?
Kiitos vastauksista ja hyvää syksyä!
Vastaus
Lähetin kysymyksesi Helsingin yliopiston Luonnontieteelliseen museoon, josko heidän sienituntijansa voisi valaista asiaa, mutta en ole vielä saanut vastausta. Itse en ole kuullut sienien myrkyn tarttuvan kuvaamillasi tavoilla, mutta ainakin ensimmäinen vaihtoehto kuulostaa mahdolliselta. Sienioppaissa yleensä kehotetaan vain välttämään epäilyttävien tai tunnistamattomien sienien poimimista ja varsinkin syömistä, mutta ei kerrota voiko myrkky "tarttua" pinnoilta. Merkitystä on varmaankin sillä, mistä ja kuinka vaarallisesta myrkkysienestä on kysymys tai miten pitkään ne ovat kosketuksissa muihin sieniin.
Tea von Bonsdorff (2020) kertoo kirjassa Ruokasienet Suomen luonnossa, että Suomessa tunnetaan yli 50 myrkkysienilajia, joista 10-20 on vaarallisen myrkyllisiä ja tappavan myrkyllisiä on viisi. Vaarallisimmat ovat valkokärpässieni, kavalakärpässieni, suippumyrkkyseitikki, myrkkynääpikkä ja korvasieni (käsittelemätön). Myrkyllisyys siis riippuu sienilajista, itiöemän iästä tai osasta ja sen kasvuympäristöstä.
Sienimyrkytykset johtuvat useimmiten puutteellisesta sienten tuntemuksesta, niiden puutteellisesta tai väärästä käsittelystä tai pilaantuneiden sienten käytöstä. Suomessa kuolemaan johtaneet myrkytykset ovat harvinaisempia, mutta vähäisempiä myrkytyksiä sattuu lähes vuosittain. (Bonsdorff 2020).
Myrkkysienet jaotellaan viiteen pääryhmään niiden myrkkyvaikutuksen perusteella: solumyrkkyjä sisältävät, hermomyrkkyjä sisältävät, ruoansulatuskanavaa ärsyttävät ja raakana haitalliset sienet sekä sienet, jotka aiheuttavat oireita alkoholin kanssa nautittuna. Sienet voivat aiheuttaa myös allergioita, rabdomyolyysin ja trehaloosi-inotoleranssin. Haitallisia ovat myös hemolyyttiset myrkyt, nekatoriini, raskasmetallit ja radioaktiiviset aineet.
Ilta-Sanomien jutussa (Valkonen 2020) kerrotaan, että "Vakavissa myrkytyksissä sieniä on aina syöty. Pelkkä maistaminen aiheuttaa harvoin vakavia oireita. Pihapiiristä löytyvän sienen maistelusta ei useimmiten ole haittaa edes pienille lapsille, mutta erittäin myrkylliset metsäsienet voivat olla heille vaaraksi jo pienenä määränä." Jutussa sanotaan myös, että paras tapa ehkäistä myrkytys on poimia vain tuntemiaan sieniä.
Lähteet:
Bonsdorff T von (2020) Ruokasienet Suomen luonnossa.
Valkonen N (2020) Sienestäjiä vuosittain hoidossa maksavaurion vuoksi: Näin tunnistat sienimyrkytyksen oireet – voivat olla alussa huomaamattomat. Ilta-Sanomat IS 10.8.2020. https://www.is.fi/terveys/art-2000006597242.html. (Viitattu 15.10.2021)
Kommentoi vastausta