Muistaakseni jossain 1930-luvun suomalaisessa runossa sanotaan: "Punertaa jo kaakonkulma/ tulossa on sota julma". Mikä runo on kyseessä?
Vastaus
Runo, johon kysymyksessä viitataan, lienee Oksasen (August Ahlqvist) Sotamarssi vuodelta 1889. Marssi julkaistiin vuonna 1891 Savokarjalaisen osakunnan juhlalehdessä Koitar ja 1898 Oksasen Säkenien viidennessä ja laajennetussa laitoksessa. Näissä Porrassalmen taistelun (1789) muistoksi kirjoitetun runon alkusäkeet kuuluvat seuraavasti: "Syttynyt on sota julma, / Vihan liekki leimuaa; / Punainen on Pohjan kulma, / Verta, tulta ennustaa."
Julkaistu Sotamarssi kuitenkin poikkeaa SKS:n arkistossa säilytetystä käsikirjoituksesta jonkin verran. Huomattavin poikkeama on se, että alkuperäisversion "punainen on kaakon kulma" oli painetussa tekstissä muutettu muotoon "punainen on Pohjan kulma". Samoin säe "vieras valta täältä pois" oli saanut asun "väkivalta täältä pois". "Kaakon kulma" ehkä osoitti liian selvästi mistä suunnasta vaara uhkasi. Sen sijaan "Pohjan kulma" on pikemmin etrografinen korjaus: vanhan kansan uskomuksen mukaan revontulien runsaus pohjoisella taivaankannella ennusti sotaisia aikoja. Poliittisen vivahteen voi nähdä siinäkin, että ulkoiseen viholliseen viittaava "vieras valta" on muutettu neutraaliksi "väkivallaksi".
Punainen oli Pohjan kulma jatkuvasti niissä teksteissä, jotka julkaistiin erilaisissa sävelmistöissä ja laulukirjoissa autonomian aikana. Suomen itsenäistyttyä sensuurin pelko ei enää estänyt Sotamarssin esittämistä alkuperäisessä muodossaan. Niinpä Heikki Klemetin toimittamaan Sotilaan laulukirjaan ilmestyi jo vuonna 1918 punainen kaakon kulma ja vieras valta. Tätä ennenkin sensuroimaton Sotamarssi onnistui satunnaisesti (itse)sensuurin seulan läpäisemään. Esimerkiksi Pohjalainen-lehti julkaisi helmikuussa 1892 runosta version, jossa korrektisti punersi "kaakon kulma"; Oksasen "vieraan vallan" tilalla oli kuitenkin korjatun käsikirjoituksen mukainen "väkivalta".
Lähde:
Eero Saarenheimo, Garibaldi Porrassalmella : Oksasen sotamarssin taustaa. – Teoksessa Kirjojen meri : professori Annamari Sarajaksen juhlakirja 12.10.1983
Kommentoi vastausta