Moikka!
Kirjastoon haettavien työntekijöiden kelpoisuusvaatimukset ovat usein epäselviä. Jos on yliopistolta maisterin koulutus (opettaja), niin riittääkö 60op kirjasto- ja informaatioalan opinnot tähän lisäksi, vai pitääkö korkeakoulusta olla jokin tietty tutkinto alla?
Vastaus
Vastaavanlaisiin kysymyksiin on tällä palstalla vastattu aiemminkin, esim.: https://www.kirjastot.fi/kysy/olen-valmistunut-kirjasto-ja-tietopalvelualan?from=term/207860&language_content_entity=fi Summaan kuitenkin hieman:
KVTES ei määrää, minkä alan opinnot tulisi olla suoritettuna, vaan puhuu "soveltuvasta tutkinnosta". https://www.kt.fi/sopimukset/kvtes/2022/liite-2-kulttuuri-ja-vapaa-aikapalvelujen-henkilosto
Kirjastolakikaan ei anna kovinkaan suoraa vastausta: "Yleisellä kirjastolla tulee olla riittävä määrä kirjasto- ja informaatioalan koulutusta saanutta ja muuta henkilöstöä. Asiantuntijatehtävässä toimivalta edellytetään soveltuvaa korkeakoulututkintoa, jollei tehtävän luonteesta muuta johdu." (17§)
Käytännössä työehtosopimusta ja lakia tulkitaan yleensä niin, että vähintään 60 opintopisteen kirjastoalan opinnot yhdessä (aiemmin suoritetun) alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon kanssa antavat "pätevyyden" toimia kirjastoalalla. Eli taustatutkintona voi olla vaikka opettajan tutkinto.
Yleistäen: alempi korkeakoulututkinto yhdistettynä kirjastoalan opintoihin mahdollistaa esim. kirjastovirkailijana toimimisen, ylempi korkeakoulututkinto yhdessä kirjastoalan opintojen kanssa taas esim. kirjastonhoitajana toimimisen.
Kommentit
Alempikin korkeakoulututkinto pätevöittää kyllä kirjastonhoitajaksi. Informaatikoilta toivotaan useimmiten ylempää korkeakoulututkintoa, mutta kirjastovirkailijalle voi riittää soveltuva ammattitutkintokin.
Kommentoi vastausta