Miten voisi kirjat käsitellä, jotta ne voisi pelastaa homeasunnosta?
Vastaus
Työterveyslaitoksen julkaiseman ohjeen mukaan kaikki irtaimisto tulisi pestä tai hävittää kokonaan, jotta homemikrobien leviäminen uuteen asuntoon voitaisiin varmimmin estää. Homepölylle ja homeen hajulle erityisen herkät voivat saada oireita pienistäkin määristä, joten vanhoja tavaroita ei tulisi tässä tapauksessa siirtää uuteen asuntoon ollenkaan.
Mikäli kirjat haluaa kuitenkin säilyttää, voidaan niiden kannet puhdistaa, sillä hyllyssä olleen kirjan lehtien väliin ei tavallisesti pääse paljon homepölyä. Työterveyslaitoksen mukaan homevaurioituneessa tilassa olleiden kirjoja voidaan puhdistaa HEPA-suodattimella varustetulla imurilla. Kirjan kannet voidaan materiaalin salliessa myös pyyhkiä nihkeällä. Tarkempia ohjeita homevaurioituneen irtaimiston puhdistukseen löytyy Työterveyslaitoksen kokoamasta ohjeesta http://www.ttl.fi/fi/tyoymparisto/sisailma_ja_sisaymparisto/tyokalut/Do… (kirjojen käsittelyyn liittyvä ohje sivulla 8). Yleensä homeesta johtuvaa hajuhaittaa voidaan yrittää poistaa tuulettamalla. Paperista ja kirjoista homeen hajun poistaminen on kuitenkin vaikeaa.
Lisätietoa homepölysiivouksesta ja löytyy mm. Sisäilmayhdistys ry:n (http://www.sisailmayhdistys.fi/Terveelliset-tilat/Kunnossapito-ja-korja…) ja Hengitysliiton internetsivuilta (http://www.hengitysliitto.fi/fi/sisailma).
Lähteet:
Hengistysliitto. Sisäilma. http://www.hengitysliitto.fi/fi/sisailma
Sisäilmayhdistys ry. Homepölysiivous. http://www.sisailmayhdistys.fi/Terveelliset-tilat/Kunnossapito-ja-korja…
Työterveyslaitos 2011. Ohje siivouksen ja irtaimiston puhdistukseen kosteus- ja homevauriokorjausten jälkeen. http://www.ttl.fi/fi/tyoymparisto/sisailma_ja_sisaymparisto/tyokalut/Do…
Kommentit
Linkit on poikki
Sisäilmayhdistyksen, Hengitysliiton ja ttl:n sivustot (sisailmayhdistys.fi, hengitysliitto.fi ja ttl.fi) ovat edelleen paikallaan. Mene niiden pääsivulle ja etsi sieltä lisää.
Kommentoi vastausta