Mitähän mahtaa tarkoittaa suomeksi suomalainen sukunimi Sonck? Ruotsin sanakirja ei tuntenut sanaa
Vastaus
Sukunimi Sonck näyttäisi olevan Ruotsissa hyvin harvinainen. Ruotsin Statistikmyndighetenin nimihaku antaa tulokseksi vain kuusi henkilöä tällä sukunimellä.
https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/namnsok/
Suomen vastaava Digi- ja väestötietoviraston sukunimihaku taas kertoo Sonck -sukunimen olevan Suomessa 129 henkilöllä.
https://verkkopalvelu.vrk.fi/nimipalvelu/nimipalvelu_sukunimihaku.asp?L…
Olisiko siis niin, että Suomen puolella sukunimi olisikin muotoutunut jonkin suomenkielisen paikannimen tai sukunimen pohjalta. Ainakin tunnetun arkkitehdin Lars Sonckin suvussa näin näyttäisi käyneen. Sonckin isoisä, Karijoella pastorina toiminut Johan Sonck (1780-1842) sai sukunimensä Raumalla raatimiehenä toimineen Henrik Andersson Sonkin ja vaimonsa Brita Mattsdotter Woijolan mukaan. He olivat Sonckin kulttuurisuvun esivanhempia. Johan Sonckin isä oli ratsutilallinen, joka viljeli Sonkkilan tilaa Hinnerjoella.
http://sydaby.eget.net/swe/sonck.html
Kommentit
Kiitos vastauksesta! Enpä ajatellut, että se voi olla "ruotsinnos" sanasta "sonkki"! Mutta mitäs puolestaan sitten (murresana?) sonkki tarkoittaa Länsi-/Lounais-Suomessa? Vai onko se jokin muunnos sanasta "sonka", "sonkkelo", "sonkia" tms.?
Flaamilanen Sonckin suku yleinen mm. Belgiassa. Simon Sonck syntynyt 1500-luvlla toiminut Rauman raatimiehenä. Omisti Sonkkilan ratsutila Hinnerjoella.
Kommentoi vastausta