Mitä tarkoitusta varten ja mistä Suomeen tuodaan maniokkia, bambua ja melassia? Vai valmistetaanko melassi täällä erikseen tuodusta ruo´osta?
Löysin yllätyksekseni maininnan niistä gluteenittoman Reissumies-leivän tuoteselosteessa.
Luin wikin tekstin melassista ja tarkistin leivän tattaripitoisuuden, 34%. Leivässä on myös tapiokaa, jota kuulemma käytetään gluteenittomassa leivonnassa sideaineena.
Luin myös kysy-vastauksen maniokista vuodelta 2008.
Vastaus
Kyseessä on gluteeniton leipä ja maniokilla eli tapiokalla voi korvata esimerkiksi vahnäjauhoja. Tapiokajauhoja voi käyttää keittojen ja kastikkeiden sakeuttamiseen sekä yhdessä muiden jauhojen kanssa erilaisten leivonnaisten valmistukseen.
Bambukuitua voi käyttää sakeuttamisaineena eikä se ole allergisoiva kuten vehnäkuitu.
Melassi on paksu siirappimainen aine, jota saadaan sokeriruo'on mehusta tai sokerijuurikkaasta sivutuotteena sokerin valmistuksessa.
Sinun kannattaa ottaa suoraan yhteyttä Fazeriin ja kysyä mistä näitä aineksia tuodaan heidän käyttöönsä, jos tuodaan.
https://www.myfazer.com/s/contact-us?country=fi&language=fi
Lähteet:
Rousi, Arne: Auringonkukasta viiniköynnökseen, viljelyskasvit ihmisen palveluksessa (WSOY, 1997, s. 195, 197.)
Maniokki https://satokausi.fi/raaka-aineet/maniokki-eli-kassava/
Tapiokajauho https://kotiliesi.fi/ruoka/gluteenittomat-jauhot/
Bambukuitu Vantaan Sanomat https://www.vantaansanomat.fi/paikalliset/1232146
Melassi https://www.useinkysytyt.dansukker.fi/org/suomen-sokeri-oy/d/mita-on-melassi/
Kommentoi vastausta