Mitä oikeastaan ymmärretään ”draamakomedialla”? Draama viittaa näytelmiin tai yleensä näyttelemiseen. Jo Aristoteles taisi myös jakaa näytelmät komedioihin ja tragedioihin.
Mutta eikö ole aika itsestään selvää, että komediat yleensä ovat näyteltyjä esityksiä? Ei se erillistä täsmennystä vaadi. En myöskään muista koskaan kuulleeni draamatragediasta. Kielitoimiston sanakirjakaan ei draamakomediaa tunne ollenkaan.
Vastaus
Hei,
Kyseessä on elokuvien luokittelussa kovinkin yleinen hybridi. Kyseessä on siis elokuva, jossa on sekä komediallisia, että draamallisia elementtejä. Kyseessä ei siis ole puhdas komedia, vaan vakavampiakin elementtejä. Vastaavasti käytetään termi tragikomedia, joissa tragediasta poiketen on onnellinen loppu. Draamatragediaa ei käytetä ehkäpä siksi, koska draaman on ajateltu sisältävän tragiikkaa, eikä näin ollen termissä ole kahden edellisen termin mukaista kontrastia.
Termin tarkoituksena on ehkä laajemman yleisön tavoittaminen eli myös niiden, jotka pitävät komediaa kevyenä (vaikka hyvä komedia on ehkäpä jopa vaikeampi laji kuin draama) ja sitä myöten heppoisempana elokuvana. Esimerkiksi Oscar-ehdokkaina on harvoin puhtaita komedioita. Sideways (2004) on ehkäpä selkein esimerkki draamakomediasta, joka sai myös arvostusta Oscar-ehdokkuuksiin asti.
Kommentoi vastausta