Mitä kielitieteellistä termiä käytetään ilmiöstä, joka näkyy seuraavissa esimerkkilauseissa passi-sanan erilaisena taipumisena? Muista ottaa passi mukaan!…

Kysytty

Mitä kielitieteellistä termiä käytetään ilmiöstä, joka näkyy seuraavissa esimerkkilauseissa passi-sanan erilaisena taipumisena?

Muista ottaa passi mukaan!
Muistathan ottaa passin mukaan!

Vastaus

Vastattu

Kyseessä on liitepartikkeli -han/-hän ja sitä seuraavan sanan taivutusmuodot, mutta kirjastonhoitaja ei ole kielitieteen asiantuntija, eikä osaa siksi vastata oikeilla kielitieteellisillä termeillä. Asiaa kannattaa kysyä Kotimaisten kielten keskuksen kielineuvonnasta: https://www.kotus.fi/palvelut/kieli-_ja_nimineuvonta/kielineuvonta

Tietoa liitepartikkeleista:

Kielitoimiston ohjepankki: https://kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/kohtelias-kehotus-tai-pyynto-liitepartikkelit-han-pa-ja-s-sammutathan-valot-nukkukaapas-nyt/

Iso suomen kielioppi: https://kaino.kotus.fi/visk/sisallys.php?p=1673

 

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Muista ottaa passi mukaan!
Muistathan ottaa passin mukaan!
Passi-sana on lauseen objekti. Sen muotoon ei vaikuta han-liitepartikkeli, vaan verbin muoto. Siten ilman liitepartikkelia (verbi edelleen indikatiivin preesensissä):
Muistat ottaa passin mukaan! Sinä muistat ottaa / Minä muistan ottaa... passin mukaan.

"Kielitieteellinen termi" on siis koulukieliopeissakin käytetty "objektin muoto". Joskus tarkennettiin "akkusatiiviobjektin muoto".

Kielitoimiston ohjepankki-sivustolla ohjeet ovat yleistajuisemmassa muodossa kuin kielitieteilijöille suunnatussa perusteellisessa kielen rakenteen eli kieliopin esittelyssä.
"Objektin muoto vaihtelee mm. sen mukaan, onko kyseessä myöntö- vai kieltomuotoinen lause, kokonaisuus vai epämääräinen paljous, onko verbi aktiivissa vai passiivissa, käskymuodossa vai ei. Lisäksi muotoon vaikuttaa se, esitetäänkö tilanne päättyneenä kokonaisuutena vai jollain tavalla keskeneräisenä."
Tarkemmin:
https://kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/objekti-muotovaihtelun-periaat…

Kohdasta "Genetiivi vai nominatiivi":
Siihen, onko myöntölauseen objekti genetiivissä (kirjan) vai perusmuodossa eli nominatiivissa (kirja), vaikuttaa lauseen muotorakenne, ei lauseen merkitys.
Esimerkiksi lauseessa Hän lukee kirjan on tekijää ilmaisevana subjektina sana hän ja verbi mukautuu sen persoonaan (hän lukee). Tällaisissa lauseissa objekti on genetiivissä: hän lukee kirjan.
Sen sijaan esimerkiksi passiivilauseessa (Täällä luetaan kirja) ja käskylauseessa (Lue kirja) ei ole subjektia ja objekti onkin nominatiivissa.
Tarkemmin:
https://kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/objekti-han-syo-leivan-leipa-s…

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.