Mitä eroa on lastenkodilla, koulukodilla ja poikakodilla? Mitä näistä käytettiin 1980-luvulla?
Vastaus
Koulukodit (aiemmin vuoteen 1946 asti kasvatuslaitokset) ovat lastensuojelulaitoksia, joissa annetaan opetusta, kasvatusta ja hoitoa sopeutumisvaikeuksien vuoksi huostaan otetuille lapsille ja nuorille. Laitoksia on kutsuttu myös turvakodeiksi sekä tyttökodeiksi tai poikakodeiksi. Oppilaat ovat suorittaneet niissä kansakoulun tai peruskoulun. Ammattikoulukodeissa on voinut saada ohjausta eri ammatteihin. Oppilaiden ikä on eri aikoina vaihdellut 7-21 vuoden välillä. Kasvatuslaitoksia ovat ylläpitäneet valtio, kunnat sekä yksityiset yhteisöt.
Kasvatuslaitosten esivaiheita olivat 1800-luvulla syntyneet orpo- ja lastenkodit, joista osa oli luonteeltaan kasvatuslaitoksia.
Yksityisten kasvatuslaitosten ja koulukotien määrä on vaihdellut eri aikoina. Vuonna 1962 yksityisiä koulukoteja oli neljä (Lausteen, Pohjolan ja Hämeenpuiston poikakodit sekä Suvilinnan tyttökoti). Nykyisin yksityisiä koulukoteja ovat Lausteen perhekuntoutuskeskus Turussa ja Pohjolakoti Muhoksella.
Sekä lastenkoteja että koulukoteja ja poikakoteja oli toiminnassa 1980-luvulla, ainakin alkupuolella. Esimerkiksi Lausteen poikakoti oli Turussa Lausteella 1920-luvulta 1980-luvun alkuun toiminut poikien koulukoti. Leena Landerin romaani Tummien perhosten koti (1991) kertoo juuri Lausteen poikakodista. Vuodesta 1982 Lausteella on toiminut yksityinen perhekuntoutuskeskus.
Löydät koulukotien ja kasvatuslaitosten historiasta enemmän Arkistojen Portista https://portti.kansallisarkisto.fi/fi/aineisto-oppaat/koulukodit-ja-kasvatuslaitokset
Lausteen poikakoti https://aamuset.fi/artikkeli/1612194001 ja https://yle.fi/a/3-8841205
https://fi.wikipedia.org/wiki/Koulukoti
Kommentoi vastausta