Mitä eri tasoja suomalaisessa hallinnossa on?
Mitä tasot tarkoittavat?
Pyydän pikaista vastausta. Kiitos!
Vastaus
Julkishallinnon tasoiksi käsitetään ylin hallinto (keskushallinto), valtion aluehallinto, paikallishallinto ja paikallinen aluehallinto. Ylin hallinto käsittää valtion keskushallinnon, johon kuuluvat karkeasti ottaen valtioneuvosto (ministeriöt), eduskunta ja presidentti (http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/tietopaketit/julkishallinnon_toiminta/).
Valtion aluehallinto on uudistunutta lääninhallintoa (Etelä-Suomen, Itä-Suomen, Lapin, Lounais-Suomen, Länsi- ja Sisä-Suomen, Pohjois-Suomen aluehallintovirastot, sekä Ahvenenmaan valtionvirasto), jossa "Aluehallintovirastot (AVI) ja elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY) hoitavat 1.1.2010 alkaen alueilla tehtäviä, joita tähän asti ovat hoitaneet lääninhallitukset, TE-keskukset, alueelliset ympäristökeskukset, ympäristölupavirastot, tiepiirit ja työsuojelupiirien työsuojelutoimistot." (Lue lisää osoitteesta http://www.avi.fi/fi/Sivut/etusivu.aspx). Paikallishallintoa toteutetaan kuntien päättävissä elimissä (http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/tietopaketit/julkishallinnon_toiminta…). Paikallinen aluehallinto käsittää lähinnä Suomen maakuntahallinnon. Maakuntia on nykyisin 20, kun Ahvenanmaan maakunta otetaan mukaan. Maakuntaliiton ylin päättävä elin on maakuntavaltuusto, jonka jäsenet yleensä ovat kunnanvaltuustojen nimittämiä. Poikkeuksina ovat vain Ahvenanmaan autonominen maakunta ja Kainuun kokeilumaakunta, joissa maakuntaneuvoston jäsenet valitaan vaaleilla (lue lisää osoitteesta http://www.reg.fi/).
Lisää tietoa julkishallinnon hallintojärjestelmästä löytyy esimerkiksi Ari Salmisen kirjasta Hallintotiede : organisaatioiden hallinnolliset perusteet ja Suomi.fi -sivuilta osoitteesta http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/tietopaketit/julkishallinnon_toiminta…
Kommentoi vastausta