Mitä arkkitehtuurisuuntausta Helsingin Itä-Pasila edustaa?
Vastaus
Nykyistä Itä-Pasilaa alettiin rakentaa vuonna 1972. Erikoista siinä oli alueen ainutlaatuinen liikenneratkaisu, eli kadut ovat kahdessa kerroksessa. Ideana oli erottaa jalankulkijat ja autot omille tasoilleen. Katutaso jätettiin autoille ja jalankulkuväylät nostettiin betonikannen päälle katuverkon yläpuolelle.
Itä-Pasilan suunnitteli arkkitehti Reijo Jallinoja, joka sanoi vuonna 2005 että ”Itä-Pasilasta piti tulla avantgardistinen utopia.” (Turun sanomat) Hän on myös sanonut Itä-Pasilasta, että se oli ”minun avantgardein ajatukseni.” (Maunula) Eli Itä-Pasilan rakentaminen oli alun perin aika kokeellinen hanke. Sen piti edustaa uudenlaista kaupunkirakentamista.
Mitä tulee Itä-Pasilan rakennuksiin, monien niistä katsotaan edustavan niin sanottua betonibrutalismia. (Salmela) Helsingin sanomien mukaan, ”Varsinkin valtio rakensi massiivisia, luotaantyöntäviä virastotaloja, joihin oli vaikea löytää edes sisään.” (Salmela) Eli alueen kunnianhimoisista suunnitelmista huolimatta Itä-Pasila oli monien mielestä epäonnistunut hanke. (Maunula)
Jos Suomen ja Helsingin arkkitehtuuri kiinnostaa, kaupungin kirjastosta löytyy runsaasti aihetta käsitteleviä kirjoja. Yksi vaihtoehto voisi olla Elina Standertskjöldin Arkkitehtuurimme vuosikymmenet 1960-1980. Alhaalta löytyy muitakin lähteitä.
Lähteet
Brutalismi. https://fi.wikipedia.org/wiki/Brutalismi
Maunula, Leena. Itä-Pasilan arkkitehti ei kadu vaan etsii nyt seikkailullisuutta. Helsingin sanomat. 3.5.1991.
Pasila. https://www.uuttahelsinkia.fi/fi/pasila/asuminen/historia
Salmela, Marja. Itä-Pasilaan oppimaan suunnittelun historiaa. Helsingin sanomat. 6.10.2003.
Turun sanomat. Arkkitehti Reijo Jallinoja sai rakennustaiteen valtionpalkinnon. 24.9.2005.
Kommentoi vastausta