Hei,
mistä tulee sanonta "samaan syssyyn"? Entä sanonta "syssymmällä" ('syksymmällä')? Ovatko murrepohjaisia vaiko puhdasta kielellistä ilottelua?
Vastaus
Sana sysy, sysyyn sekä sen tavallisempi variantti ilmauksessa yhteen/samaan syssyyn merkityksessä 'yhteen läjään; yhtä soittoa, yhtäjaksoisesti' ovat luultavasti samaa perua kuin verbit sysätä ja sysiä. Sysätä-verbin merkityksiä ovat 'lykätä, työntää, tuupata' ja murteissa myös 'hangata, hieroa'. Sysiä-verbillä taas on merkityksiä 'tuuppia, töniä, syrjiä'. Myös suomen lähisukukielistä löytyy samaa perua olevia sanoja, joilla on myös samankaltaisia merkityksiä.
Syssymmällä-muodosta löytyi hieman juttua Kotimaisten kielten keskuksen sivuilta:
https://www.kotus.fi/nyt/kotus-vinkit/syssymmalla.36711.news
Syssymmällä on puhekielinen ja tyyliltään arkinen muoto ajanilmauksesta syksymmällä, jonka merkitys on 'myöhemmin syksyllä'. Ilmauksella katellaan/palataan syssymmällä yleensä viestitään ironisesti tai humoristisesti, että asiaan ei tarvitse palata pitkään aikaan tai enää koskaan.
Lähteenä käytetty Suomen sanojen alkuperä : etymologinen sanakirja. 3, R-Ö. (Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia ; 556. | Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja ; 62.)
Kommentit
Veikkaan että syssymmällä-muoto lukeutuu lasten puheen jäljtittelyyn huumorimielessä.
Kommentoi vastausta