Mistä tulee ilmaisu ”Kengitetään kukko”. Tiedän merkityksen mutta mikä on sanonnan alkuperä? Miten niin kukko kengitetään?

Kysytty

Mistä tulee ilmaisu ”Kengitetään kukko”. Tiedän merkityksen mutta mikä on sanonnan alkuperä? Miten niin kukko kengitetään?

Vastaus

Vastattu

Joulunvastaisen yön valvomista on nimitetty "kukon kengittämiseksi". Sanonnan on ajateltu liittyvän siihen, että tällöin valvotaan kukonlauluun asti. Sen alkuperä liittynee kuitenkin saman nimiseen perinteiseen joululeikkiin. Haastava leikki piti osanottajat usein hereillä aamunkoittoon asti, minkä vuoksi jouluyön valvojaisia on alettu kutsua kukon kengittämiseksi.
"Sitten piti vielä ruveta 'kukkoa kenkittämään.' Pojat hakivat 'saavintangon porstoosta' ja käänsivät pitkäntuolin sivupenkin kanssa rinnan noin sylen päähän sekä asettivat tangon näiden päälle; sitten he panivat tallukkaan sekä penkille, että tuolille kummallekin puolelle tankoa noin kyynärän etäisyydelle. Kengittäjä istui pitkin päin tangolle ja nosti jalkansa ristiin sille koettaen pitkällä kepillä estää itseään putoamasta. Kepillä hän sitten yritti lyödä tallukkaat lattialle ensin edestä – sitten takaa. – Tällä keinoin pidettiin kengittäjät hereillä koko yön, ja siitä on ruvettu valvomista sanomaan 'kukon kengittämiseksi.'"

Julius Ailio, Joulu kulttuurihistorian kannalta. – Kotoa ja kaukaa : kansan kirjallinen kuvalehti 20.12.1924
Elsa Enäjärvi-Haavio, Urheiluleikkejä jouluoljilla. – Urheilija : suomalaisten loistojulkaisu 1.1.1932
Urho Muuramo, Joulunvietto varhaisimpina vuosikymmeninä. – Salon seudun kunnallislehti 24.12.1936
Vanhoja hämäläisiä joululeikkejä. – Pirkkalan uutiset 24.12.1921

5 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.