Mistä saan tietoa, missä suoritettiin ruoskimisrangaistus 1830-luvun lopulla? Saiko tuomittu piiska (spö)rangaistuksensa vankilassa vai kotikunnassaan, kun oli ollut käräjöinnin ajan vangittuna lääninvankilassa? Kyseessä on hattulalainen mies ja Hämeenlinnan vankila.
Kiitos tiedosta.
Vastaus
Valitettavasti en käytettävissäni olevista lähteistä löytänyt täsmällistä vastausta tähän kysymykseen. Yleisesti ottaen tuomioistuimen rikoksesta määräämä raipparangaistus oli kuitenkin luonteeltaan julkinen, ja vakiintunut rangaistuspaikka sijaitsi keskeisellä paikalla: kaupungissa yleensä lähellä kirkkoa, maaseudulla usein yleisen tien varrella. Raipparangaistus poistui Suomessa vuoden 1889 rikoslain myötä. Vankiloissa raippoja määrättiin kurinpidollisista syistä aina 1930-luvulle asti, mutta tällöin kyse oli vankilan sisäisestä rangaistuksesta.
Asiassa voisi kääntyä Hämeenlinnan kaupunginmuseon (https://hmlmuseo.fi/yhteystiedot/) ja Vankilamuseon (https://www.kansallismuseo.fi/fi/vankila/info) puoleen.
Lähteet:
Linjama, Topi: "Suomessa monilla paikkakunnilla on niin sanottuja piiskuupetäjiä". Maaseudun tulevaisuus, 12.12.2020 (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/1bac5618-c17c-5dc8-91f3-10437…)
Niukkanen, Marianna: Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset: tunnistaminen ja suojelu. Museovirasto, 2009. (https://www.museovirasto.fi/uploads/Meista/Julkaisut/hist-ajan-muinaisj…)
Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Raipparangaistus
Kommentoi vastausta