Mistä osista ravintolassa tilatun ruuan hinta on muodostunut? Mikä prosenttiosuus on ruoka-aineilla, henkilökunnan palkoilla ja toimitilojen kustannuksilla? Onko jotain muuta vielä näiden lisäksi? Luetaanko laitehankinnat toimitilakustannuksiin? Kaikkien kulujen päälle laitetaan vielä arvonlisävero.
Vastaus
Kespron artikkeleista löytyy arvioita ravintola-annosten hintojen laskemiselle. Ravintola-annoksen hinta kohdilleen antaa ohjeita, miten raaka-aineiden, työn ja muiden kustannusten hintaa voidaan laskea annokselle, siinä käsitellään myös verojen vaikutusta, https://www.kespro.com/ideat-ja-inspiraatiot/artikkelit/ravintola-annok…. Esimerkiksi työn hinta vaihtelee sen mukaan, miten paljon raaka-aineita käsitellään ravintolan keittiössä. Artikkelissa Miten ruoan hinnan nousu vaikuttaa ravintola-annokseen kerrotaan, että ravintola-annoksen hinnasta raaka-aineiden osuus on noin 34% hinnasta ja muut kiinteät kulut n. 7%, https://www.kespro.com/ideat-ja-inspiraatiot/artikkelit/miten-ruoan-hin…. Ravintola-alan tilastoja ja tutkimusta tuottaa MaRa, https://www.mara.fi/, sieltä voisi pyytää tarkempaa tietoa, https://www.mara.fi/yhteystiedot/tilastot-ja-tutkimukset.html. Myös Tilastokeskuksessa on ravintola-alan tilastoja, https://tilastokeskus.fi/org/yhteystiedot/neuvonta_tietopalvelu.html.
Kommentoi vastausta