mistä on tullut se perine että kun valtionvieras saapuun niin hän eteensä laitetaan aina punainen matto..miksi se on punainen mistä tapa on kotoisi
Vastaus
Punaisen maton levittäminen arvohenkilöiden jalkojen alle on tunnettu jo Antiikin Kreikassa. Aiskhyloksen näytelmässä ”Agamemnon” (v. 458 e.Kr.) päähenkilön vaimo Klytaimnestra houkuttelee miehensä astumaan maahan levitetyille punaisille tai oikeastaan purppuraisille kankaille. Tämä kunnianosoitus oli varattu ainoastaan jumalille, joten matolle astumisesta muodostuu Agememnonille moraalinen koetinkivi.
http://www.gradesaver.com/classicnotes/titles/agamemnon/essay1.html
Yale-New Haven Teachers Institutessa ilmestyneen opinnäytetyön mukaan sanaa ”purppura” käytettiin antiikista keskiajalle saakka tarkoittamaan erilaisia punaisen sävyjä.
Samassa tutkielmassa kerrotaan, miten purppura oli kaikkein kallein saatavilla oleva väri. Sitä näet saatiin meressä elävän nilviäisen ruumiissa olevasta taskusta. Niinpä ainoastaan kuninkaallisilla ja upporikkailla oli varaa käyttää purppuralla värjättyjä vaatteita.
http://www.theanswerbank.co.uk/History/Question96010.html
http://ask.yahoo.com/20050916.html
Agamemnon -näytelmän sijaintitiedot pääkaupunkiseudun kirjastoissa:
http://www.helmet.fi/search*fin/tagamemnon/tagamemnon/1%2C5%2C13%2CB/fr…
Huomattavasti myöhemmin eli v. 1821 Yhdysvaltain presidentti James Monroelle levitettiin punainen matto hänen vieraillessaan South Carolinan Georgetownissa.
http://www.ego.net/us/sc/myr/history/gtown.htm
Vuosina 1902 – 1967 liikennöineen 20th Century Limited –junan matkustajat astuivat pääteasemilla New Yorkissa ja Chicagossa junaan ja junasta pois punaista mattoa pitkin. Tästä saivat alkunsa englannin kielen sanonnat ”red carpet treatment” ja ”rolling out the red carpet”, jotka tarkoittavat hienon vastaanoton antamista vieraille.
http://en.wikipedia.org/wiki/20th_Century_Limited
”Huipputason julkisesta käytöstä mainittakoon, että se punainen matto, jolle eri maiden valtiovierailijat maassamme ensi astuvat, on valmistettu Helsingin Mattotehtaalla sekin jo vuodesta 1921 lähtien.” Näin kerrottiin Pohjois-Helsingin alueuutisissa olleessa Marita Larmian kirjoittamassa artikkelissa v. 1984.
http://www.valt.helsinki.fi/projects/kmuisti/matapupu/tapani/mattotehda…
Kommentoi vastausta