Mistä löytyisi tietoa Sipoon pääkirjaston historiasta? Mahdollisesti myös Söderkullan kirjaston historiasta.

Kysytty

Mistä löytyisi tietoa Sipoon pääkirjaston historiasta? Mahdollisesti myös Söderkullan kirjaston historiasta.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Sipoon kirjastolaitoksen historiaa on käsitelty teoksessa
WIKSTRÖM, Verna: En kort beskrivning av bibliotekets i Sibbo hundraåriga verksamhet ajanjaksolla 1861-1961. Se on lainattavissa Seinäjoen pääkirjastosta. Söderkullan kirjasto on avattu vasta 2009, joten siitä tässä teoksessa ei tietenkään ole tietoa.

Sipoon historiaa yleensä käsittelevissä teoksissa saattaa olla tietoa myös kirjastosta mutta alla olevaa teosta ei ole meillä täällä Seinäjoella joten en voi tarkistaa asiaa.
ENBOM, Sten: Sipoon historian vaiheita : entisajoista nykypäivään

Uudempaa aikaa käsittelevää tietoa kannattaa ehkä kysyä suoraan Sipoon kirjastosta, jos heillä vaikka olisi siellä toimintakertomuksia tai muuta vastaavaa josta tietoa voisi poimia.

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Sataviisikymmentä vuotta sitten elettiin Suomessa kansanvalistuksen kulta-aikaa, kansakouluja perustettiin ja 1860-luvulla käynnistettiin useita kirjastoja. Yksi niiden joukossa oli Sipoon kunnankirjasto.
Pastori K. F. Bergholm, joka toimi Pitäjänkokouksen puheenjohtajana toteutti mm ensimmäisiä kiertokouluja ja perusti ensimmäisen kirjaston Sipooseen. Vuonna 1861 valittiin kappalainen H. W. Roschier kirjastonhoitajaksi ja kirjaston kokoelmat saatiin lahjoituksina mm. Nassokinin neideiltä. Vuonna 1899 lainattiin kirjastosta yhteensä 475 kirjaa. Tänä päivänä Sipoon kirjastoista lainataan lähes kolmesataatuhatta teosta vuodessa. Korotusta lainausluvuissa on ollut tasaisesti, myös viimeiset kymmenen vuotta.
Sipoon pääkirjasto toimi monessa eri kohteessa mm. Kuntalan kellarissa. Vuonna 1984 kirjasto sai oman rakennuksen. Reijo Perkon suunnittelema kirjastorakennus täytti 30 vuotta ja on hyvin toimiva vieläkin.
Söderkullan kirjasto muutti vuonna 2009 Söderkullan koulukeskuksesta uusiin tiloihin S-marketin yläkertaan..
90-luvun lama teki sen, että Sipoon muut ns. sivukirjastot. Etelä-Paippinen, Talma ja Östersundom lakkautettiin.
40 vuotta Sipoossa on toiminut kirjastoauto.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.