Hei! Mistä löytyisi suomen kielellä satujen alkuperäisiä versioita? Siis sellaisia kuin ne olivat ennen kuin Disney teki niistä lapsille sopivia elokuvia. Näissä satujen alkuperäisissä versioissa kun esiintyi esim. raiskauksia, kidutusta ja väkivaltaa ja niitä satuja oli tietääkseni esim. Kaunotar ja Hirviö, Pieni merenneito ja Tuhkimo.
Vastaus
Kannattaa tutustua Raija Jänicken ja Oili Suomisen toimittamaan ja suomentamaan kolmiosaiseen kokoelmaan Grimmin sadut (Tammi, 1999). Se on ensimmäinen täydellinen suomennos Jacob ja Wilhelm Grimmin Kinder und Hausmärchen -kokoelmasta, ja tuttujen klassikoiden lisäksi siinä on yli 50 ennen suomentamatonta satua. Charles Perraultin Hanhiemon saduista on puolestaan saatavilla vuoden 1922 suomenkielisen käännöksen näköispainos (Lasipalatsi 1999).
Sekä Grimmit että Perrault kirjoittivat satunsa paitsi suullisen, myös kirjallisen eurooppalaisen tarinaperinteen pohjalta. Monet Perraultin 1600-luvulla tunnetuksi tekemät sadut saivat Grimmeiltä 1800-luvulla uudenlaisen tulkinnan, ja Perrault puolestaan käytti omien versioidensa pohjana muiden kirjoittajien kertomuksia. Satujen kohdalla kysymys alkuperäisyydestä ei siis ole ongelmaton. Grimmin veljeksetkin muokkasivat satujaan palautteen perusteella niin, että kun Kinder und Hausmärchenin ensimmäisessä painoksessa sekä Lumikissa että Hannussa ja Kertussa lasten julman kohtelun takana oli äiti, myöhemmissä painoksessa kyseessä olikin äitipuoli. Nykylukijalle Grimmienkin versiot tuntunevat silti vielä varsin väkivaltaisilta ja julmilta.
Lähteet:
MTV:n uutinen Grimmin klassikkosadut täydellisenä kokoelmana
(http://www.mtv.fi/uutiset/kulttuuri/artikkeli/grimmin-klassikkosadut-ta…)
YLE:n artikkeli Turpa kiinni ja tottele: vanhojen satujen viesti on selvä ( http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/08/15/turpa-kiinni-ja-tottele-vanhoje…)
YLE:n artikkeli Grimmin veljekset - saduista sanakirjaan (http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/02/25/grimmin-veljekset-saduista-sana…)
Grimmin sadut Wikipediassa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Grimmin_sadut
Charles Perrault Wikipediassa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Charles_Perrault
Kommentoi vastausta