Mistä löytäisin vuonna 2002 tai 1990-luvulla tehdyistä taiderikoksista tietoa. Onko Alibilla jonkinlaista arkistoa, tai löydänkö netistä vanhoja alibeja.
Vastaus
Taiderikollisuuteen kuuluvat taidevarkaudet, väärennökset, petokset, salakuljetukset ja tekijänoikeusrikokset. Aihetta käsittelevää kirjallisuutta voi etsiä pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet-aineistoluettelosta (http://www.helmet.fi/) esimerkiksi hakusanalla taideväärennökset. Haun tuloksena on, että suomalaista taiderikollisuutta 1990- ja 2000-luvulla käsittelevät seuraavat kirjat:
Rumpunen, Risto: Väärää taidetta. Taiderikollisuus Suomessa (Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus, 2004)
Laitinen-Laiho, Pauliina: Taideväärennökset (WSOY, 2004)
Vanhempi aihetta käsittelevä kirja on Taideväärennöksiä Suomessa (Turun rikospoliisien yhdistys, 1995).
Helmet-aineistoluettelosta voit tarkastaa kirjojen saatavuustiedot.
Alibi-lehteä ei voi lukea Internetissä eikä lehden artikkeleita ole luetteloitu kotimaisiin artikkelitietokantoihin. Lehteä ei tilata kaupunginkirjastoon. Alibi-lehdet löytyvät Kansalliskirjastosta (ks. http://www.lib.helsinki.fi/), jossa ne ovat luvanvaraista aineistoa. Lehtien käyttöön täytyy esittää syy, esim. tutkimuksen teko.
Taiderikollisuudesta on kirjoitettu viime vuosina monissa suomalaisissa sanoma- ja aikakauslehdissä. Näitä lehtiartikkeleita voi etsiä Aleksi-artikkelitietokannasta. Aleksia voit käyttää kaupunginkirjastossa. Aleksista löytyy hakusanoilla "taideteokset ja rikokset" esimerkiksi viite seuraavaan artikkeliin:
Sudenniemi, Seppo: "Suomessa kadonnut runsaasti arvotauluja : varastetun taiteen luettelo auttaa jäljitystä". Turun Sanomat 15.7.1996.
Kommentoi vastausta