Mistä johtuu että lihaliemeä keittässä ja jäähdyttäessä liemi ei jähmetykkään hyytelömäiseksi?
Vastaus
Jos itse luista ja lihasta keitetty liemi ei jäähtyessään hyytelöidy, syy voi olla joko aineksissa tai valmistustavassa. Hyytelöityminen johtuu luista ja rustoista irtoavasta gelatiinista, ja eläimen eri osat sisältävät sitä eri määriä. Liemeen on siksi hyvä käyttää esimerkiksi rustoisia osia, kuten häränhäntiä, naudan potkaa tai kanan siipiä ja jalkoja. Ongelmana voi olla, että liemeen on käytetty liikaa vettä, jolloin luista ja rustoista irtoava gelatiini ei riitä hyydyttämään sitä.
Gelatiinin irtoamista voi edesauttaa hapon avulla. Liemeen voi lisätä hieman esimerkiksi viinietikkaa tai sitruunamehua. Keittoajan on myös oltava riittävän pitkä, ja liemen tulee kypsyä miedolla lämmöllä.
Vaikka liemi ei hyytyisikään jäähtyessään kunnolla, se on silti täysin käyttökelpoista.
Vinkkejä liemen hyytymisongelmiin:
https://nourishedkitchen.com/bone-broth-doesnt-gel/
https://www.thehealthyhomeeconomist.com/5-reasons-why-your-stock-wont-gel
https://paleoleap.com/troubleshooting-bone-broth-wont-gel/
Suomenkielisiä ohjeita tarkkoine resepteineen löytyy internetistä runsaasti hakukoneen avulla hakusanoilla "lihaliemi valmistus".
Kommentoi vastausta