Minkä elintarvikkeiden alkutuotannon osalta Suomi on omavarainen?
Vastaus
Noin yleisesti ottaen elintarvikeomavaraisuutemme on suhteellisen hyvällä tasolla. Elintarviketeollisuusliiton mukaan Suomessa valmistettujen elintarvikkeiden kotimaisuusaste on keskimäärin 82 prosenttia. (Ylen uutinen v. 2020) https://yle.fi/uutiset/3-11265467
Leipäviljan kohdalla tilanne vaihtelee varmaankin vuosittain. Vuonna 2019 omavaraisuus oli vain 65 prosenttia. Lihatuotteissa naudanlihaa tuotettiin noin 81 prosenttia kotimaisesta kulutuksesta ja sianlihaa noin 95 prosenttia. Maitotuotteissa tuotanto vastasi jotakuinkin kulutusta ja kananmunia saatiin käyttöön nähden liikaakin (115%).
Erilaisia tietolähteitä aiheesta löytyy verkosta. Seikkaperäisempi pohdinta, tuo alinna oleva Suomen ruokaturvaa koskeva, on jo vuodelta 2013.
Tietohaarukka: tilastotietoa elintarvikealasta 2019 https://www.ruokatieto.fi/sites/default/files/Flash/tietohaarukka_2019_…
Luonnonvarakeskus: Suomen maa- ja elintarviketalous 2019 https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/544348/luke-luobio_36_201…
Suomen ruokaturvan ja elintarvikehuollon nykytila ja tulevaisuuden näkymät http://www.mtt.fi/mttraportti/pdf/mttraportti80.pdf
Kommentoi vastausta