Milloin Suomessa oikeasti siirryttiin metrijärjestelmään? Löysin isäni kirjahyllystä kirjan Pohjakallio-Tertti: Maamiehen metsäoppi (Tapio, 1958), jossa puitten mitat ovat jalkoja ja tuumia. Lisäksi isäni muisteli, että vielä 1960-luvun puolivälissä hänen ukkinsa (eli isoukkini) kävi puukauppaa kuutiojaloissa.
Vastaus
Wikipedian mukaan "Suomessa metrijärjestelmä otettiin käyttöön virallisesti vuonna 1887. Käyttöön jätettiin kuitenkin vielä myös muutamia vanhoja, alkuperäiseen metrijärjestelmään kuulumattomia yksiköitä, joiden suuruutta hieman muutettiin uuteen järjestelmään sopivaksi; esimerkiksi peninkulma oli ennestään ollut 10 688 m, mutta kauan tämän jälkeen tasan 10 km."
Siitä, mikä on virallinen mittajärjestelmä, ei varmaankaan missään maailmassa ole varsinkaan nopeasti seurannut, että kaikki vanhat mittayksiköt olisivat hävinneet käytöstä. Monilla aloilla on - kuten kysyjä itsekin on huomannut - säilynyt sisäisessä käytössä vanhoja yksiköitä, minkä lisäksi erityisesti Ison-Britannian ja Yhdysvaltain kanssa kauppaa käyneet tai muuta yhteistyötä harjoittaneet toimijat ovat käytännön syistä voineet omaksua näitten maitten poikkeavat mittayksiköt. Kansainvälinen metrijärjestelmä ei myöskään ole koskaan ulottunut kaikkiin mitattaviin asioihin, vaan osa on jätetty sen ulkopuolelle (esimerkiksi lämpötilan mittaaminen) tai uusi standardi on otettu käyttöön myöhemmin. Alkuperäiseen metrijärjestelmään ei sisältynyt muita kuin pituuden, pinta-alan, tilavuuden ja massan (painon) yksiköt.
Hyvä esimerkki metrijärjestelmässä tiukasti elävän maan arkikäytännöistä on termi kakkosnelonen, jolla tarkoitetaan 2 x 4 tuuman kokoista lankkua. Ei siitä kukaan käytä senttimetrikokoihin liittyvää nimeä. Monet muutkin vanhat mittayksiköt ovat eläneet arjessa pitkään senkin jälkeen, kun metrijärjestelmään siirryttiin. Koska kukaan ei voi kieltää tai estää vanhojen mittayksiköiden käyttämistä, niihin voi törmätä kirjallisuuden lisäksi myös muissa yhteyksissä, varsinkin jos asioi iäkkäämmän ihmisen kanssa. Nuoremmat eivät ehkä osaa heti sanoa, montako kananmunaa pitäisi antaa "kahden tiun ostajalle", mutta ainakin meille suurten ikäluokkien edustajille asia olisi päivänselvä eli 40 kappaletta (1 tiu = 20 kpl). Arki on usein hitaampi muuttumaan kuin viralliset mittastandardit.
Heikki Poroila
Kommentoi vastausta