Milloin Suomen Yleisradio alkoi lähettää suurten urheilukilpailujen selostuksia suorana radiossa suomeksi? Eläkeläisporukassa jotkut muistivat niitä kuunnellun…

Kysytty

Milloin Suomen Yleisradio alkoi lähettää suurten urheilukilpailujen selostuksia suorana radiossa suomeksi? Eläkeläisporukassa jotkut muistivat niitä kuunnellun koulutunneillakin, kun taas osa väestä vakuutti että ei niitä radiossa olisi edes kuultu heidän kouluvuosinaan.

Vastaus

Vastattu

Urheiluselostukset ovat kuuluneet Yleisradion ohjelmistoon käytännössä alusta asti. Niiden sisällyttäminen ohjelmistoon riittävän usein palveli myös radiovastaanotinten leviämistä. Ennen merkittäviä urheilutapahtumia oli havaittu radioiden menekin selvästi lisääntyvän. Ensimmäisiä urheiluradion suurtapauksia oli Suomi–Ruotsi-yleisurheilumaaottelun lähetys Helsingistä 7.–8.9.1929. Monen radionkuuntelijan mieleen Yleisradion alkuvuosien merkkitapahtumana on jäänyt Berliinin olympialaisten radiointi.

Tekniset valmiudet suoriin urheiluselostukseen olivat hyvät. Urheilukilpailujen radioinnin lisääntymistä yleisradiotoiminnan alkuvuosina hillitsi lähinnä kilpailujen järjestäjien epäilys, että kilpailujen radiointi veisi yleisön kentältä. Esimerkiksi SVUL vaati kesällä 1928 olympialaisten karsintakilpailujen radiointiluvasta rahallista korvausta Yleisradiolta. Yleisradio pyrki sekä koti- että ulkomaisten esimerkkien voimalla vakuuttamaan, että jokainen urheluintoinen henkilö menee mieluummin seuraamaan kilpailuja paikan päälle, jos se on mahdollista. Niille taas, jotka eivät voi kilpailupaikalle mennä, radio tuodessaan tapahtumat välittömästi kuultaviksi lisää urheiluintoa ja laajentaa urheilun tuntemusta. Vähitellen tämä asenne voitti alaa myös kilpailujärjestäjien keskuudessa, ja Yleisradioon saatiin entistä enemmän lähetyksiä suoraan kisapaikoilta. Ulkomailla tapahtuvien kilpailujen suoraa radiointia rajoitti pääasiassa lähetyskustannusten kalleus. Esimerkiksi Torinossa 7.–9.9.1934 pidettyjen yleisurheilun Euroopan mestaruuskilpailujen lähettämisestä suorana jouduttiin luopumaan; 15 minuutin selostuksesta linjamaksut olisivat olleet noin 6 900 markkaa [3 335,68 €/2024].

Lähde: 
Yleisradion historia. 1, 1926–1949

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Talviolympialaiset 1936, 1948 ja 1952 pidettiin eurooppalaisella aikavyöhykkeellä. Paljonko oli Ylen suoria selostuksia?

1936 Garmish-Partenkirchen: Kuutena päivänä oli tunnin - puolentoista mittaisia olympiakisalähetyksiä; lisäksi luettiin STT:lle saapuneita sähkösanomia ja puhelintietoja kisatapahtumista gramofoonimusiikin lomassa.

1948 St. Moritz: Yhdeksänä päivänä kello 17:n jälkeen oli 30 - 60 minuutin pituisia lähetyksiä.

1952 Oslo: Yhtenätoista päivänä useimmiten alle puolen tunnin ja enimmillään kahden tunnin (50 km hiihto) lähetyksiä. Selostajien nimet mainittiin ohjelmatiedoissa.

Suomi-Ruotsi 1929 Helsinki: lauantaina 7.9. klo 17 - 19 ja sunnuntaina 8.9. kello 14 - 17

Lähde: Radio-ohjelmatiedot Helsingin Sanomissa

Kommentoi vastausta

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.