Millaisiin kansainvälisiin sopimuksiin Suomi on liittynyt /sitoutunut koskien maahanmuuttoa a) turvapaikanhakijat b) humanitäärinen maahanmuutto c)…

Kysytty

Millaisiin kansainvälisiin sopimuksiin Suomi on liittynyt /sitoutunut koskien maahanmuuttoa a) turvapaikanhakijat b) humanitäärinen maahanmuutto c) perheenyhdistäminen ja muut nyt keskustelussa olevat asiat? Ovatko jotkut sopimukset sovellettu suomalaiseen lainsäädäntöön, mihin? Jos maahanmuuttoa vaikeutetaan, miten kansainväliset sopimukset vaikuttavat asiaan? Voisiko Eduskunnan kirjasto vastata?

Vastaus

Vastattu

Maamme maahanmuuttopolitiikkaa (ml. turvapaikanhakijat, humanitaarinen maahanmuutto, perheenyhdistäminen) ohjataan kolmella tavalla: hallituksen poliittisilla päätöksillä, Euroopan unionin yhteisellä maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikalla sekä kansainvälisillä sopimuksilla.

Aloitan viimeksi mainitusta.

Oikeus turvapaikkaan on kirjattu muun muassa YK:n ihmisoikeusjulistukseen vuonna 1948:

https://ihmisoikeusliitto.fi/ihmisoikeudet/ihmisoikeuksien-julistus/

Käytännössä ihmisoikeusjulistuksen sisältö on tältä osin saatettu voimaan pakolaisten oikeusasemaa koskevalla yleissopimuksella (1951), jonka Suomi on ratifioinut vuonna 1968:

https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1968/19680077/19680077_2

Alun perin Suomi oli tehnyt sopimukseen varaumia, mutta ne peruttiin vuonna 2004:

https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2004/20040146/20040146_1

YK:n piirissä on tehty myös muita asiaan liittyviä sopimuksia, joilla saattaa olla merkitystä erilaissa yksittäistapauksissa, kun pohditaan turvapaikan tai pakolaisstatuksen myöntämistä. Näitä sopimuksia ovat esimerkiksi lapsen oikeuksia koskeva yleissopimus (1991):

https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1991/19910060/19910060_2

ja

Kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen vastainen yleissopimus (1989):

https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1989/19890060/19890060_2

EU:n ja Euroopan neuvoston sopimuksista tärkeitä ovat seuraavat:

Euroopan ihmisoikeussopimus

https://www.echr.coe.int/documents/convention_fin.pdf

Euroopan perusoikeuskirja

https://www.europarl.europa.eu/charter/pdf/text_fi.pdf

Lisäksi Suomi osallistuu EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan muotoiluun hallituksen johdolla. Tärkeätä on myös oikeuskäytäntö, joka syntyy Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ja Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaisuista, kun on käsitelty esimerkiksi perheenyhdistämisiä tai käännytyksiä.

https://www.echr.coe.int/Pages/home.aspx?p=home

https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/institutions-and-bodies/institutions-and-bodies-profiles/court-justice-european-union-cjeu_fi

Lainvalmistelussa Suomi ottaa huomioon kaikki tekemänsä sitoumukset. Yllä mainittuihin sopimuksiin viitataan esimerkiksi hallituksen esityksissä, joilla ulkomaalaislakia on uudistettu. Suomessa siis yllä olevien sopimusten voimaan saattaminen kansalliseen lainsäädäntöön on tapahtunut nimenomaan ulkomaalaislain säätämisellä ja uudistamisella. Käytännössä siis maahanmuuttoa säädellään ja ohjataan ulkomaalaislailla, jota hallitus/eduskunta voivat harkintansa mukaan muuttaa:  

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2004/20040301

Euroopan unionin jäsenmaat ovat lähtökohtaisesti sitoutuneet ja ratifioineet samat kansainväliset sopimukset, mutta siitä huolimatta voivat harjoittaa erilaista maahanmuuttopolitiikkaa. Kysymys on aina siis myös politiikasta, ei vain sopimusten sisällöstä ja sitoumuksista.

4 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.