Miksi Suomen vaakunassa on leijona, vaikkei se edes ole kotoperäinen eläin?
Vastaus
Sisäministeriön sivuston mukaan Suomen vaakuna on esiintyy ensimmäisen kerran Kustaa Vaasan 1580-luvulla valmistuneessa hautamonumentissa. Vaakunaa käytettiin Ruotsin valtakunnan Pohjanlahden itäpuolisten alueiden tunnuksena vuoteen 1809 ja sen jälkeen keisarillisen Venäjän Suomen suuriruhtinaskunnan vaakunana ja sittemmin itsenäisen Suomen vaakunana.
Helsingin Yliopiston sivustolla heraldikko Anton Eskola kertoo seuraavasti: "Ensimmäinen tunnettu Suomen vaakuna on Kustaa Vaasan hautamuistomerkissä vuodelta 1580. Haudan on veistänyt flaamilainen William Boy, mikä tekisi leijonasta hänen oivalluksensa. Leijona viittaa Ruotsin vaakunassa olevaan Bjälbö-suvun vaakunan leijonaan, mutta luultavasti myös Flanderin kreivien vaakunaan, jossa on hyvin samantapainen leijona. Oletettavasti Boy päätti käyttää hyväksi havaittua mallia."
Lisää tietoa voi hakea vaikka Kimmo Kiljusen kirjasta Leijonasta siniristiin : Suomen liput ja historia (Into, 2018).
Viitattu 27.11.2023
Kommentit
Leijonan kuva on kymmenien kaupunkien, maakuntien, läänien, osavaltioiden... vaakunoissa eri puolilla leijonatonta Eurooppaa.
"Antiikin Kreikassa leijona eli vielä 300-luvulla eaa. ja sitä ennen se oli yleinen suurimmassa osassa Eurooppaa": https://fi.wikipedia.org/wiki/Leijona
Leijonasymboliikka on vanhempaa ja levinneempää kuin Suomen (tai edes Norjan) vaakuna:
https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/leijona-on-symboloinut-jumalan-voimaa…
https://no.wikipedia.org/wiki/Norges_riksv%C3%A5pen
Harvassa ovat leijonat Norjan vuonojen reunoillakin - paitsi vaakunassa.
Kun käy katsomassa esim. Heraldisen seuran vaakunarekisteria: https://www.heraldica.fi/fi/vaakunarekisteri/ , niin siellä noita erilaisia aiheita voi vaakunoissa ihmetellä, jotta mikä ihmeen yhteys niillä voi olla henkilöön, sukuseuraan, kuntaan tms. Jotkut eivät ihan hevillä aukene...
Kommentoi vastausta