Miksi maalaista sanotaan puhekielessä landepaukuksi? Mitä tuo paukku siinä tarkoittaa?
Vastaus
Valitettavasti sanan alkuperää ei löytynyt. Löysin Virittäjän artikkelin, jossa oli muitakin vastaavia mainittu, lantapaukku ja böndepaukku, mutta paukun käyttöä ei siinä selitetty, https://journal.fi/virittaja/article/download/40499/9925/28007&ved=2ahU…
Etymologisessa sanakirjassa böndepaukun kohdalla ei myöskään ole selitystä tuolle paukulle, mutta sen rinnalla esiintyy muoto paakku, https://kaino.kotus.fi/suomenetymologinensanakirja/?p=article&etym_id=E…. Ehkä näillä on yhteys.
Asiasta voisi kysyä kielineuvonnasta, mutta he ovat tällä hetkellä joulutaoulla, https://www.kotus.fi/palvelut/kieli-_ja_nimineuvonta/kielineuvonta.
Kommentit
Se on se maaseudun haju. Sitä sillä tarkoitetaan. Varsinkin sikatiloilla haju tarttuu vaatteisiin erittäin voimakkaasti. Vaikka hygienia on kehittynyt, niin vielä tänäpäivänäkin herkkänenäiset pystyvät erottamaan metrin, parin päästä, kuka on maatilalta ja kuka ei. Eläinten haju tarttuu niin voimallisesti. Esim. meilläkin hevostilan hajun pystyy haistamaan yli seitsemän kilometrin päähän suotuisalla ilmalla. Sitä ei kaikki huomaa, mutta esim. hevosille allergiset aistivat sen melko äkkiä.
Kommentoi vastausta