Miksi kirjoissa ei ole ikärajoja tai miksi kirjastossa ei ole ikärajoja sen suhteen, että mitä kirjoja lapset eivät saa lainata? Tuntuu aika erikoiselta, että…

Kysytty

Miksi kirjoissa ei ole ikärajoja tai miksi kirjastossa ei ole ikärajoja sen suhteen, että mitä kirjoja lapset eivät saa lainata? Tuntuu aika erikoiselta, että jos jostain kirjasta tehdään elokuva, niin sen ikäraja saattaa olla 18 vuotta, mutta kyseisen kirjan saa kuitenkin lukea vaikka 12-vuotias lapsi, jos haluaa.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Varmaankin yleisesti katsotaan, että kirjat ovat vaikutuksiltaan lievempiä kuin elokuvat. Raakuudet luultavasti vaikuttavat voimakkaammin kuvallisina kuin vain sanoin ilmaistuina. Elokuvat tuovat tapahtumat katsojan silmien eteen, kun taas lukija ei niitä näe kuin korkeintaan kuviteltuina mielessään, mikä ei liene yhtä voimakasta. Turhaan ei sanoa, että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Erityisesti nuoret lapset saattavat samaistua aikuisia voimakkaammin elokuvan hahmoihin.

Kirjailija Jarkko Sipilä pohtii hiukan kirjojen ikärajaa novellikokoelmansa ”Kulmapubin koktaili” esipuheessa. Hän pitää kokoelmansa novellia ”Syyllinen” K18-leiman ansaitsevana siihen sisältyvän seksuaalisen väkivallan vuoksi. Novellissa kuvataan vankilassa tapahtuvia raiskauksia, mutta arvelenpa, että ne olisivat vielä rajumpaa materiaalia elokuvan muodossa nähtyinä. Sen sijaan voi kysyä, jaksaisiko kovin nuori lukija edes kahlata Sipilän kokoelmaa sivulle 119, jossa tuo novelli sijaitsee.

Elokuvat lienevät myös kirjoihin verrattuna paljon nopeatempoisempia, sillä tiivistunnelmaisenkin kirjan vaikutusta rajoittaa lukunopeus. Esimerkiksi kauhuelokuvissa voidaan nopeilla kuvakulman muutoksilla ja esiin yllättäen putkahtavilla hirviöillä hätkäyttää katsojaa. Sama tuskin onnistuu kirjassa. Pelkästään kirjan tekstimuoto rajaa pois aivan nuorimmat lukijat, kun taas ruudulla näkyviä elokuvia tai pelejä pystyvät katsomaan lukutaidottomatkin pikkulapset. Saattaa myös olla, että kovin nuoret eivät vähäisemmän elämänkokemuksensa vuoksi aina edes koe kaikkia kirjojen kohtia yhtä ahdistaviksi kuin aikuiset. Tekstiä täytyy varmaan usein ymmärtää ja tulkita enemmän kuin elokuvaa, jossa asiat tuodaan visuaalisempina esiin.

Tässä siis jonkinlaista yritystä selittää, miksi ehkä kirjoissa ei ole ikärajoja samaan tapaan kuin elokuvissa.

31 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Semmoset kirjat yleensä kuulostaa lapsista tylsiltä eikä lue alle 100 sivua.
Itse luin 14 vuotiaana untien auelin luolien suojatit ja jatko-osat mutta porno kohdat olivat niin tylsiä että skippasin ne. Joten ne joita ne kiinnostaa varastavat elokuvia tutuiltansa mutta kirjojen suhteen se on turhaa.

Tähän pitäisi silti tulla muutos. Olen aikuinen ja traumatisoidun syvästi juuri noista raaoista raiskauksista kirjoissa. Ne osaavat olla ihan tarpeeksi tarkkaan kuvailtuja että jättävät pysyviä jälkiä. Tai ainakin sisältövaroitus olisi paikallaan.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.