Miksi Helmet on vaihtanut e-kirja palvelut pois Libbystä ja Ellibsistä tuoden tilalle Kansalliskirjaston? Kansalliskirjaston valikoima on todella huono ja sovelluksen toiminnallisuudet häpeälliset.
Vastaus
Kuntien yhteinen e-kirjasto on vahvasti valtakunnallinen hanke: suurin osa Suomen kunnista liittyi siihen jo perustamisvaiheessa. Suurin osa tällä hetkellä pois jääneistäkin liittynee siihen myöhemmin. E-aineistojen tarjoaminen on sitä hankalampaa ja usein myös kalliimpaa, mitä pienempi määrä kirjastoja on niitä hankkimassa.
Yksi keskeinen hyöty on myös, että jatkossa kaikki Helmet-kirjastojenkin e-kirjat, äänikirjat ja e-lehdet löytyvät samasta palvelusta, eivät useista eri palveluista. Tämänkin vuoksi kaikki Helmet-kaupungit lähtivät mukaan Suomen kuntien yhteiseen e-kirjastopalveluun.
Yhteisen e-kirjastopalvelun käynnistämisvaikeudet ovat tietenkin olleet valitettavia. Molemmat mainitsemanne asiat, tarjonta ja järjestelmä, tulevat palvelusta vastaavan Kansalliskirjaston mukaan kuitenkin paranemaan tulevaisuudessa olennaisesti.
Kommentit
E-kirjaston sovellus on onneton mm. haku- ja lajitrliominaisuuksien osalta. Valikoimaan en vielä perehtynyt, mutta pelko on, ettö ei vastaa esim. Overdriven sisältöä. Ja suurin surkeus: ei nähtävästi saa ladattua kirjoja e-lukulaitteelle.
Nykymuodossa kyseessä on aiempaa paljon huonompi palvelu.
Erittäin huono sovellus ja valikoima on aikaisempaa pienempi.
Valikoima genreissä scifi, space opera, urban fantasy, contemporary romance, historical romance ym. aivan järkyttävän huono. Harvat kirjat jatkuvasti lainattu ja toiminnoiltaan sovellus on todellinen pohjanoteeraus. Tämän lisäksi pyydetään vähän väliä vahvaa tunnistautumista (siis oikeasti...). Se että sovellusta vaihdettiin on ok. Se että keskitetään yhteen sellaiseen on myös ok. Nyt ihmettelen mitä tapahtuu kaikille ennen maksetuille lisenssirahoille jos niitä ennen löytyi suhteellisen ajankohtaiseen valikoiman ylläpitoon? Mielestäni ei ole ok että käyttäjät ovat tottuneet tiettyyn laatuun, sitten vedetään aivan nollille käyttökokemus ja puhutuaan että "tulevaisuudessa" tulee hienoja kirjoja oikein hienosti. Miksei heti päivästä 1 lähtien? Kai tätä siirtymää nyt sentään joku järkevä on osannut suunnitella ajoissa niin, että laatu pysyy samanlaisena kuin ennen. Ja jos paikallinen tietotaito ei edes riitä hyväksi todetun sovelluksen tutkimiseen sen eri funktioiltaan niin kannattaa palkata ulkomaista tekijää. Kotimainen sovellus nimittäin on alkeellisella tasollaan sitä luokkaa että kyselen miten kehtaa sellaista kutsua käyttökelpoiseksi. Jos vaatimus on vain että pitää pystyä lukemaan kirjaa niin joo, toimii kyllä... Jotkut meistä eivät enää lue kuin e-kirjoja, mutta niitä sitäkin enemmän. Tuntuu siltä kuin tätä formaattia ei viitsitä kunnioittaa tarpeeksi. Audiokirjoja kuitenkin löytyy hiukan sovelluksessa, mutta tarkoitetaanko tällä ettei e-kansalaiset kykene lukemaan itse? En oikein hiffaa päätöksiä liittyen tähän "uudistus/parannusprosessiin".
Kommentoi vastausta