Mikäs sitten oli vanhanpiian vero ja milloin se tuli? Minkä ikäisen ihmisen piti maksaa vanhanpiian tai -pojan veroa ja mitä se oli suuruudeltaan?

Kysytty

Mikäs sitten oli vanhanpiian vero ja milloin se tuli? Minkä ikäisen ihmisen piti maksaa vanhanpiian tai -pojan veroa ja mitä se oli suuruudeltaan?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Asiasta on kysytty aikaisemmin Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa ja siihen vastattu 14.7.2004.
Vanhanpojan vero tuli voimaan 1935 lailla 392/1935. Siitä löytyy lyhyesti tietoa esim. teoksesta Aarne Rekola: Tulo- ja omaisuusverolaki. 1947. s. 365.
Turun Sanomissa Aimo Annos vastaa kyselypalstallaan samaan kysymykseen:
Vanhanpojan ja -piian veroa perittiin hieman eri muodoissaan 1930-luvun puolivälistä lähtien aina vuoteen 1975 saakka. Se tarkoitti kovennettua verorasitusta 24 vuotta täyttäneille naimattomille, lapsettomille kansalaisille. Kovin veroluokka oli naimattomille, toiseksi kovin lapsettomille pariskunnille ja lievin tietysti naimisissa oleville lapsiperheille.
Naimattomia kannustettiin näin naimisiin ja hankkimaan lapsia. Samalla myös ajateltiin, että tällaisilla henkilöillä oli varaakin maksaa enemmän veroja. "Verorangaistus" naimattomuudesta oli varsin merkittävä, 3-6 prosenttiyksikköä tuloluokista riippuen. Hyvätuloiset maksoivat sitäkin tietysti enemmän.
http://www.turunsanomat.fi/extra/?ts=1,3:1010:0:0,4:10:0:1:2004-01-18,1…:

154 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Mahdollisuuteni saada hyvä vaimo olivat tuolloin hyvin pienet, joten maksoin vanhanpojan verot melko tyytyväisenä; olinhan siten kuitenkin mukana yhteiskunnan kehittämisessä. Myöhemmin olin iloinen siitä, että en ollut natissut korkeista veroista, sillä lasten sairastellessa en olisi mitenkään voinut itse kustantaa heille erikoislääkärinhoitoa ja koulutusta. Suosittelen nykynuorillekin vanhanpojan ja vanhanpiian veroja.

Älkää vain hiiskukokaan nykyhallitukselle!!!!!!!!!!!!!!!

joopa joo

Vanhanpojanveron ja vanhanpiianveron poistaminen (v.1975) kuului sen ajan polittiseen tavoitteeseen: lapsiluvun laskemiseen (yhden lapsen politiikka) ja lapsilisien vähittäiseen alentamiseen. Kehitysavun lisääminen näin säästyneillä rahoilla onnistui; Saharan eteläpuolella perheen lapsiluku nousi yli viiden. Kekkosen jälkeiset presidentit ovat olleet arvojohtamisellaan varsin merkittäviä vaikuttajia perhekoon supistumiselle.

Verovelvollisten jako kolmeen veroluokkaan (joista kallein tunnettiin kansan suussa vanhanpiian ja -pojan verona) päättyi kun verovähennysjärjestelmää uudistettiin. Esimerkiksi kun aikaisemmin lapsiperheet saivat etua halvemman veroluokan muodossa, heille tuli sellaisia vähennysoikeuksia joita ei kertynyt lapsettomille aikuisille.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.