Mikä on työläiskaupunginosan määritelmä?
Oliko Helsingin Käpylä 1940- ja 1950-luvuilla työläiskaupunginosa?
Vastaus
Työläiskaupunginosalle tuntuu vaikealta löytää määritelmää - monet lähteet tarjoavat vastaukseksi hieman truistisesti "kaupunginosaa, jossa asuu työväenluokkaisia ihmisiä". Pohdimme asiaa kuitenkin kirjastolaisten kesken, ja työläiskaupunginosan voinee ymmärtää ainakin funktionaalisesti kaupunginosaksi, joka on rakennettu työväestöä varten, tai ideologisesti kaupunginosaksi, jonka identiteetti on muotoutunut vasemmistolaiseksi tai muuten työväkeen liittyväksi.
Käpylän historiasta kertoo esimerkiksi opus Puu-Käpylä 100 vuotta (Parus Verus, 2020), jonka mukaan Helsingin kaupunki 1920 kaavoitti Käpylän alueen "ensisijaisesti pienien huoneistojen" rakentamista varten. Edullisia huoneistoja tarvittiin kasvavalle työväestölle. Tavoitteena oli nyt ankeiden hellahuoneiden sijasta terveellisyys ja viihtyisyys ja kaksikerroksisia puutaloja päädyttiin pitämään huokeana vaihtoehtona. Teoksessa mainitaan, että Käpylä ei tokikaan ollut pelkästään työväen, vaan myös niin kutsuttujen valkokaulustyöläisten asuttama. Oma lukunsa on vielä alueelle rakennettu Olympiakylä, joka rakennettiin Helsingin vuoden 1940 olympialaisia (jotka sodan takia jouduttiin perumaan) varten urheilijoiden majoittamiseen ja varsinaisia vuoden 1952 järjestettyjä olympialaisia varten rakennettu Kisakylä, joka oli myös alunperin tarkoitettu urheilijoiden majoittamiseen.
Kommentit
Käsittääkseni olympiakylät kaikkialla maailmassa rakennetaan sillä ajatuksella, että niihin tulee asukkaita kisojen jälkeen. Niitä ei rakenneta vain urheilijoita varten.
Kommentoi vastausta