Mikä on ensimmäinen ikäluokka, jonka suomalaisista on pääosa opiskellut kouluss ruotsia?
Vastaus
Ruotsin kieli tuli pakolliseksi Suomen yläasteilla (nyk. yläkoulu) peruskoulun myötä. Peruskouluun siirryttiin Lapissa 1972 ja viimeisenä pääkaupunkiseudulla 1977. Ruotsin kieltä opiskeltiin yläasteen seitsemänneltä luokalta alkaen eli kaikki n. 13-vuotiaat suomalaiset opiskelivat ruotsin kieltä vuoden 1977 syksystä alkaen. Tämän mukaan vuoden 1964 ikäluokka oli ensimmäinen ruotsin kieltä opskellut ikäluokka.
Lähde: https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/yhte…
Kommentit
Ei voi pitää paikkaansa. Olen ikäluokkaa 1962 ja meillä oli ruotsinkieli toisena kielenä "keskikoulussa" (muuttui yläasteeksi -77) englannin lisäksi -73 tai -74.
Monessa koulussa ruotsi otettiin mukaan ennen kuin se tuli pakolliseksi.
Vuonna 1964 annettu laki teki mahdolliseksi ottaa kansakoulun vakinaiseen opetussuunnitelmaan yksi vieras tai toinen kotimainen kieli. Suomenkielisiin kouluihin kunnat valitsivat useimmiten englannin, mutta monesti ruotsin. Kielenopetusta päästiin toteuttamaan asteittain muutaman vuoden kuluessa. Kerholuonteisena tai vapaaehtoisena oppiaineena kieltä oli voitu alkaa opettaa jo aikaisemmin.
Kansakoulun kieltenopetuksen muutosta 1960-luvulla on käsitelty tässä palvelussa aikaisemmin lähinnä englanninopetuksen näkökulmasta.
Kommentoin kommenttia, joka koski keskikoulua. Itsekin aloitin ruotsin keskikoulussa, ja olen vanhempi kuin 1962 ikäluokka.
Kysyttiin ensimmäistä ikäluokkaa josta pääosa on opiskellut koulussa ruotsia.
1963 ja sitä vanhemmista ikäluokista enemmistö suoritti oppivelvollisuutensa kansakoulussa käymättä päivääkään oppikoulua (keski/yhteis/-koulua/-lyseota ja mitä nimityksiä olikaan) jossa kieltenopetus sisältyi ohjelmaan. Oppikouluun meno ei ollut pakollista (periaatteessa ei kansakoulukaan mutta sitä vastaava oppimäärä piti järjestää lapselle jollakin tavoin).
Ennen kuin oppiaine voidaan ottaa valakunnalliseen oppisuunnitelmaan, sille täytyy löytyä tarpeeksi opettajia; ihan tyhjästä sitä pakkoa ei polkaista koskaan.
Niinpä kunnat saivat soveltaa uutta lakia siihen tahtiin kuin se oli niille mahdollista. Tätä käsiteltiin englanninopetuksesta pulpahtaneessa kommenttiketjussa.
Keskikoulu (oppikoulun alemmat luokat) ei koskaan ollut koko ikäluokan koulu.
Ensimmäinen peruskoulun opetussuunnitelman suorittanut ikäluokka pääkaupunkiseudulla oli 1966 syntyneet. Sitä vanhemmat suorittivat koulunsa vielä vanhojen opetussuunnitelmien mukaisesti, koska he olivat ehtineet kansakoulun kuudennelle tai keskikoulun toiselle luokalle peruskoulujärjestelmään siirryttäessä.
Kommentoi vastausta