Mikä on arktisen tundran lajimäärä? Entä hiekka-aavikoiden lajimäärä?Jos näihin kysymyksiin ei löydy tietoa niin voit kertoa aavikoiden ja tundran lajimäärät.

Kysytty

Mikä on arktisen tundran lajimäärä? Entä hiekka-aavikoiden lajimäärä?Jos näihin kysymyksiin ei löydy tietoa niin voit kertoa aavikoiden ja tundran lajimäärät.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Tundran biodiversiteetti on alhainen, eli lajeja on vähän. Mainitaan, että tundran alueella olisi noin 1700 kasvilajia, esim. Huippuvuorilla, jotka kuuluvat yläarktiseen tundraan, kasvaa 171 putkilokasvia. Fennoskandian ala-arktisella vyöhykkeellä kasvavia kasvilajia on muutamia satoja.

Huippuvuorilla on 3 omin avuin levinnyttä nisäkäslajia, jääkarhu, naali ja huippuvuortenpeura. Muualla arktisella tundralla esiintyvät myös tavallinen peura, jänis, myskihärkä, ja sopuli. Huippuvuorilla pesiviä lintuja on 30, mutta kaiken kaikkiaan siellä on nähty 164 lajia. Tundralle on tyypillistä että linnut ja myös hyönteiset muuttavat tänne vuosittain.
Hyönteisiä on laaja määrä lajeja. Esim. Grönlannissakin elää 600 eri laji. Tyypillisimmät hyönteiset ovat hyppyhäntäiset. Maapallon muutamista tuhansista hyttyslajeista viihtyy arktisilla alueilla vain neljä lajia, mutta yksilömäärä on hirmuinen. Kovakuoriaisia, muurahaisia ja perhosia on vähän. Joitakin lajeja lentää tundralle etelämpää. Hämähäkit ja punkit ovat verraten yleisiä, mutta esim. tuhatjalkaisia puuttuu.
Lähteet:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tundra
http://www.oulu.fi/northnature/finnish/Suomi/luma4.html#elaimet
Hallanaro: Pohjois-Euroopan luonto. Pohjoismaiden ministerineuvosto, 2002.

Katso myös:
http://www.panda.org/about_wwf/where_we_work/ecoregions/about/habitat_t…

http://www.worldbiomes.com/biomes_tundra.htm
http://www.ucmp.berkeley.edu/exhibits/biomes/tundra.php

Aavikoilla, kasvillisuus on niukka, mutta sen diversiteetti on suuri, eli aavikoilla on monta eri kasvilajia. Puoliaavikolla on enemmän kasvillisuutta Aavikon kasvit sietävät hyvin kuivuutta ja/tai suolaisuutta. Tyypillisiä aavikon kasveja ovat piikkiset, matalat pensaat tai kaktukset, joissa on piikkejä suojaksi eläimiä vastaan. Ne kykenevät varastoimaan suuria määriä vettä. Jos aavikoilla sattuu satamaan, monet kasvit alkavat kukkia.
Aavikoilla elää hyönteisiä, hämähäkkieläimiä, matelijoita ja lintuja sekä nisäkkäitä. Myös näiden diversiteetti on suuri. Kullakin aavikolla on oma lajistonsa, mutta monesti eri aavikoiden lajistot muistuttavat toisiaan. Aavikkohyppyrotasta on monta eri versiota eri aavikoilla.
Aavikon niveljalkaisia (hyönteiset, hämähäkkieläimet) ovat skorpionit, hyönteiset ja hämähäkit.
Hyönteiset ovat aavikon yleisin lajiryhmä. Esimerkkeinä voi mainita hunajamuurahaisen, maanviljelijämuurahaisen, kultapistiäisen, pimikkökuoriaisen, dominokuoriaisen, kulkusirkan, yöperhosen. Hämähäkkieläimiä ovat skorpionit, arolukit, siimaskorpionit, hämähäkit ja punkit. Aavikon pieniä nisäkkäitä ovat hyppyrotta, kengururotta, hyppymyyrä, hamsteri, pikkuhamsteri, okahiiri, nokkasiili, aavikkosiili. Suuria nisäkkäitä ovat kaksikyttyräinen kameli eli dromedaari, punajättikenguru, aavikkokettu, hiekkakissa, aavikkoilves, hyeena, sakaali, nelisormimangusti ja kulaani. Aavikon lintuja ovat maantiekäki, keltapäähaukka, ritarihaukka, kaktuspöllö, kaktusraitatikka, kalifornianjuoksukäki, hietakyyhky ja strutsi
Matelijoita ovat mm käärmeet, (esim. kalkkarokäärme, mosanbikinkobra, lännensiankärsäkäärme, kuningaskäärme, lyyrakäärme), liskot. Aavikon (varaani, kaulusleguaani, piikkipiru, kauluslisko piikkihäntälisko, tylppähäntäskinkki, partalisko, konnalisko, gilalisko, kameleontti, ripsuvarvaslisko) ja esim. aavikkogofferikilpikonna.
Lajien määrästä ei voi antaa yhtä vastausta, sillä se vaihtelee alueesta toiseen. On alueita joilla on ns. endeemisiä kasveja tai eläimiä, eli lajeja, jotka eivät esiinny missään muualla.
Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Aavikko
http://www.panda.org/about_wwf/where_we_work/ecoregions/about/habitat_t…

Katso myös:
http://en.wikipedia.org/wiki/Desert

http://www.ucmp.berkeley.edu/exhibits/biomes/deserts.php

http://www.worldbiomes.com/biomes_map.htm

10 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.