Moi, Mieltä askaruttaa munkin ja donitsin ero, mikä se mahtaa olla? t. Mauri
Vastaus
Näistä tuskin on virallista SFS-standardia, mutta suhteellisen yleisen näkemyksen mukaan donitsi on renkaan muotoinen eli munkkirinkilä ja vielä pienemmästä päästä, usein myös kuorrutettu, muut munkit ovat palloja tai pitkänomaisia.
Wikipediassa on näistä pieni artikkelikin: http://fi.wikipedia.org/wiki/Munkki_%28leivonnainen%29
Heikki Poroila
Tikkurilan kirjasto
Kommentit
Donitsitaikina eroaa munkkitaikinasta siten, että se on kakkutaikinan tyyppistä ja kohotetaan leivinjauheella. Sitä ei siis tarvitse vaivata ja nostattaa, vaan siitä otetaan muotilla sopivan kokoisia rinkuloita ja laitetaan suoraan kuumaan öljyyn. Tämän takia donitsin makukin on erilainen. Kun englanninkielisissä maissa käytetään sanaa "doughnut", puhutaan taas munkeista.
On olemassa myös munkkirinkilöitä. Taikina on kai suurin erottava tekijä, koska myös donitsit voivat olla suuria, tosin valmiiksi pakatut ovat usein pienehköjä.
Kommentoi vastausta