Meillä puhuttiin ennen karjalanluudasta, ja muistini mukaan sillä tarkoitettiin lehtiharavaa. Olikohan sana ihan omakeksimä vai käytettiinkö sitä yleisemminkin itämurteissa?
Vastaus
En löytänyt tietoa sanasta "karjalanluuta" kirjastosta löytyvistä yleisistä sana- ja murrekirjoista.
Eli vaikuttaisi siltä, että sana ei ole ollut laajalti käytössä.
Voitte tiedustella asiasta myös Kotimaisten kielten keskuksen kieli- ja nimineuvonnasta: https://www.kotus.fi/palvelut/kieli-_ja_nimineuvonta
Kommentit
Ei löytynyt myöskään Kansalliskirjaston digitoimista lehdistä, joiden julkisesti luettava aineisto ulottuu 1930-luvun loppuun asti.
https://digi.kansalliskirjasto.fi/search?query=karjalanluuta&endDate=19…
HS-tilaajien ulottuvilla olevasta Aikakoneesta ei kertynyt yhtään karjalanluuta-osumaa.
Kansalliskirjaston myöhemmistä lehdistä ei myöskään löydy yhtään osumaa. Kokeilin vielä hakua "Karjalan luuta" erikseen kirjoitettuna, mutta sekin löysi vain optisen tekstintunnistuksen epätäydellisyyden sivutuotteita, joissa sana "luuta" on oikeasti esimerkiksi "luutn." tai "kunta".
Samaa Karjalan luutaa olen kuullut myös käytettävän, mutten muista oliko kyseessä joku tietynlainen haravatyyppi, vaiko ihan tavallinen lehtiharava. Nimitys on ilmeisesti tullut evakkoon joutuneiden mukana, sillä kyseiselle alueelle Länsi-Suomeen heitä asutetiin melko paljon.
Kommentoi vastausta