Margariini - Kasvirasvalevite. Ovatko kaksi eri asiaa vai sama asia kahdella nimellä: perinteisellä ja modernimmalla?
Vastaus
Pelkästään kasvirasvoista tehdyt margariinit eli kasvimargariinit erottaa kasvirasvalevitteistä oikeastaan vain tuotteen rasvaprosentti. Suomessa margariinin rasvapitoisuus on 40, 60 tai 80%. Jos rasvaprosentti on jokin muu, nimityksenä on rasvalevite.
Lähde:
Kaarina Turtia, Gastronomian sanakirja
Kommentit
Onkohan tuo luokittelu suomalainen erikoisuus? Raision ja Unileverin "Kasvirasvalevite (vegetabliskt matfett)" valmistetaan toisessa EU-maassa, Belgiassa. Valmistajien sikäläisillä verkkosivuilla samat tuotteet ovat "margarine" sekä ranskaksi että hollanniksi.
On myös mahdollista, että valmistaja tekee eri markkinoille hieman erilaisia muunnelmia samasta tuotteesta.
Kasvirasvalevite: kasviperäisistä rasvoista saatu tuote, jonka rasvapitoisuus on
alle 39 %, 42 - 59 % tai 63 - 79 %.
Kasvimargariini: kasviperäisistä rasvoista saatu tuote, jonka rasvapitoisuus on
39 - 41 %, 60 - 62 % tai 80 - 89 %.
Levitettävät rasvat. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus 1308/2013 muutoksineen
Kommentoi vastausta