löytyykö japanista 1- tai 2:n maailmansodan saksalaisia sotilashautausmaita? jos on , missä siellä? ja syy,miten ovat sinne päätyneet?
Vastaus
Ensimmäisessä maailmansodassa Japani taisteli ympärysvaltojen puolella Saksaa vastaan. Japanilaiset valtasivat Iso-Britannian tukemana Saksan laivastotukikohdan Qingdaossa syksyllä 1914. Saksalaiset kaatuneet haudattiin Qingdaoon. Vangit (3900-5000, luku vaihtelee eri lähteissä - lieneekö sotilaat ja internoidut siviilit laskettu erikseen) päätyivät sotavankileireille Japaniin, joissa heitä kohdeltiin suhteellisen hyvin.
Ilmeisesti 11 saksalaisvankia kuoli leireillä sodan aikana. Vangit sekä yhdeksän kaatuneen jäännökset palautettiin Saksaan 1920. Kahden kaatuneen (Dietrich Kraft ja Herman Jakob Gol) hautakivet vaikuttaisivat seisovan yhä Sanada-yaman sotilashautausmaalla Osakassa. Lisätietoja mm.seuraavilta www-sivuilta:
http://kurumenmon.com/higasikokubu/germanfuryo_hi/germansireihi.html
http://www.jttk.zaq.ne.jp/bacas400/sanaboti/kisotishiki/deutsch.htm
http://www.geocities.jp/general_sasaki/tenzinzaka-eng.html
http://www.geocities.jp/general_sasaki/sanadabochi-eng.html
Vangeista tehtiin elokuvakin muutama vuosi sitten: http://www.youtube.com/watch?v=hJqZ8JKGoyM
Ensimmäisen maailmansodan sotavangeista Japanissa lisää esim. teoksessa
Burdick, Charles. The German Prisoners-of-War in Japan, 1914-20. Rowman & Littlefield, 1984.
ja www-sivuilla
http://en.wikipedia.org/wiki/Band%C5%8D_prisoner-of-war_camp
http://bando.dijtokyo.org/
http://www.japan-photo.de/e-bando.htm
www.tsingtau.info
Toisessa maailmansodassa Japanilla ja Saksalla oli liittolaissuhteesta huolimatta maantieteellisistä syistä hyvin rajallisesti käytännön tason yhteistyömahdollisuuksia, ja se rajoittui lähinnä sotilasasiamiestoimintaan sekä satunnaiseen merivoimayhteistyöhön.
Saksalaisista sotilashautausmaista huolehtiva Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge (http://www.volksbund.de/volksbund/volksbund-en.html) tunnistaa toisen maailmansodan osalta yhden saksalaisen sotilashautausmaan Japanissa. Jokohaman kansainvälisellä hautausmaalla on 71 saksalaisen haudat. Kaatuneet olivat peräisin huoltoalus Uckermarkin (ex-Altmark) ja apuristeilijä Thorin tulipalosta ja räjähdyksestä Jokohaman satamassa 30.11.1942.
Lisätietoja Saksan ja Japanin yhteistyöstä toisessa maailmansodassa esim. seuraavassa:
Krug, Hans-Joachim ; Sander-Nagashima, Berthold J. Reluctant allies : German-Japanese naval relations in World War II. Naval Institute Press, 2001.
Kommentoi vastausta