Löytyisikö tieto sormuksesta, mikä sormus kyseessä. Suomalaiset hopean leimat vuodelta 1941
Vastaus
Tämä onkin mielenkiintoinen. Sormuksen tunnus muistuttaa hieman Puolustusvoimien Koulutuksen Kehittämiskeskuksen miekallista huuhkajatunnusta, mutta se otettiin käyttöön vasta 1993. Sormuksesta erottuu hopean pitoisuusleima 813H (tietoja leimoista leimat.fi -sivustolla), mutta muut leimat ovat liian kuluneita tunnistettaviksi. Finna.fi -palvelussa voi selailla suomalaisten museoiden kokoelmissa olevia sormuksia, mutta aivan vastaavaa en aineistosta tunnistanut. Sormus saattaisi merkintöjen puolesta olla jonkinlainen sota-aikainen asevelisormus tai vaikkapa luokkasormus.
Sormukseen kaiverrettu lyhenne T.Y.L.V.A. ei löydy vanhoista puolustuslaitoksen lyhenneluetteloista. Talvi- ja jatkosodan asevelimerkkiteoksista ei myöskään tällaista sormusta löydy. Kaikkia asevelisormuksia ei kuitenkaan kirjallisuus tunne. Melko varmana pitäisin, että kyseessä ei ole suomalaisten SS-vapaaehtoisten sormus. SS-Aseveljet teetti kyllä 1943 muistosormuksen, mutta siinä on mustalla emalipohjalla teksti Wiking SS Nordland. Oppimista, älyä ja viisautta symboloiva huuhkaja tuntuisi muutenkin vieraalta painotukselta vapaaehtoispataljoonalle.
Kysyin neuvoa myös Sotamuseon asiantuntijoilta, ja heillä ei ole myöskään tällaista sormusta kokoelmissaan. Sotamuseolta vinkattiin, että kultasepänliikkeet osaavat ehkä ohjata oikeille jäljille leimamerkintöjen perusteella.
Lähteitä ja lisätietoja:
- Allonen, M., Nykänen, J., Sjögren, J. Jatkosodan asevelimerkit. Docendo.
- Allonen, M., Nykänen, J. (2015). Talvisodan asevelimerkit. Docendo.
Kommentoi vastausta