Löytyisikö jostain kirjastosta ns. myrkkykaapin kuva tämän kuvan lisäksi: http://www.suomenkirjastomuseo.fi/?pid=48 ?
Kirjaston myrkkykaapilla tarkoitetaan: http://www2.kirjastot.fi/kysy/arkistohaku/kysymys/?ID=10694bff-7dc0-48e…
Vastaus
Myrkkykaapin kuvaa on etsitty kirjastojen sensuuria ja kirjastojen historiaa käsittelevistä kirjoista. Myös Suomen yleisiin kirjastoihin on lähetetty tiedustelu kuvien löytämiseksi. Ikävä kyllä tästä Suomen kirjastojen historiaan liittyvästä aiheesta ei ole säilynyt paljonkaan kuvia. Liitteenä kuva, joka löytyy kirjasta Helen, Olli: Sakastin kaapista torin laidalle : Kangasalan kunnankirjasto 150 vuotta.
Kangasalan kunta, 2013. ISBN 978-951-96325-3-7
Myöskään kaikilla kirjastoilla ei ole ollut varsinaisesti kaappia, jossa kiellettyjä kirjoja on säilytetty, vaan esim Mikkelin kaupunginkirjasto - maakuntakirjastossa niitä on säilytetty puulaatikossa varastossa. Ylen ottamia kuvia Mikkelin kaupunginkirjaston kielletyistä kirjoista löytyy tästä linkistä: http://yle.fi/uutiset/myrkkykaappi_oli_sopimattoman_kirjallisuuden_paik…
Vain Vaasan kaupunginkirjasto - maakuntakirjastolla näyttäisi olevan säilynyt myrkkykaappi, josta alla lisää kuvia liitteenä.
Kommentit
Kysyin 12.8.2024.Oulaisten kirjastosta Orvellin kirjaa:Vuonna 1984,kun hyllystä ei löutynyt
Löyltyihän se,Myrkkykaapista. Tosin siinä oli käytetty jo samaisesa kirjassa puhutusta uuskielestä.
Myrkkykaappi oli muuntunut Varastoksi ja niinpä Varasto Oulainen luki selkämyksessä
Kirjastonhoitajan perustelu:Sitä kysytään niin harvoin
Totetesin: En ihmettele
Mosessakohan kirjastosta tuo kirja pidetään myrkkykaapissa ?Monesta Amerikan demokraatti osavaltioiden kirjastoista se on jo poistettu,löytyneekö edes paikallisesta myrkkukaapista
Vaarallista luettavaa,kun Totuusministeriön virkamies Vilson Smith'kin epäonnistui yrittäessään murtaa Totuusministeriön ISOVEKJEN voimaa
Kyllä entisajan myrkkykaappi ja nykykirjaston varasto ovat kaksi ihan eri asiaa.
Meidänkin kirjastossamme on VARASTOn puolella paljon sellaisia kirjoja, joita kysytään ja lainataan vain harvoin. Orwellin 1984 ei kuulu niihin: nytkin on lainassa sekä englanninkielisiä että suomennoksia ja ruotsinnoskin.
Kommentoi vastausta