Hei!
Lapsena (s. 1952) pelasimme viidellä pienellä kivellä peliä, jota kutsuimme nopaksi ("pelataan noppaa"). Synnyin evakkoperheeseen (isän suku on Karjalan kannakselta, Muolaasta) ja elin lapsuuteni Etelä-Karjalassa. En ole varma, tuliko perinne Muolaasta vai Savitaipaleella.
Sulan maan aikaan pelivälineet olivat helposti kerättävissä. Pelaajien määrä oli ääretön.
Viiden kiven avulla suoritettiin vuorotellen erilaisia tehtäviä, joita oli muistaakseni noin 20. Kun pelaaja epäonnistui, pelivuoro siirtyi seuraavalle.
Haluaisin opettaa pelin lapsenlapsilleni mutta muistan vain muutamia tehtäviä. Olen joskus etsinyt sääntöjä kirjoista mutta en ole löytänyt. Myöskään harvat nyt vanhana tapaamani lapsuudenystävät eivät muista enempää. Esim. 1. Heitä yksi kivi ilmaan ja poimi muut kivet maasta yksi kerrallaan. 2. Heitä yksi kivi ilmaan ja poimi muut kivet maasta kaksi kerrallaan.
Voisitko auttaa, kiitos!
Vastaus
Hei,
Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkiston leikkiperinnekortistosta löytyy ainakin yksi versio säännöistä. Kortistoa ei pääse selaamaan sähköisesti, mutta arkisto on sattumalta julkaissut säännöt Facebook-päivityksessään: https://www.facebook.com/suomalaisenkirjallisuudenseura/photos/a.101503…
"Noppaa.
5 kiveä ensin suoraan kädestä. Sitten 2 yhtä aikaa, sitten 3, sitten 4. Sitten kivet noukitaan, ensin 1 kivi ylös, sitten 2, sitten 3 ja 4 kunnes kaikki tulee. Sitte heitetään kivet käden päälle, jos saa kaikki 5 niin siitä luetaan 10. Ja jos toisen kerran taas saa kaikki 5 niin sitten luetaan 15. Yhä pitää pyytää kunnes kaikki saa."
Kurkijoki. Lilli Lilius 503. 1891. Kati Timuska 12 v."
Jos haluat tarkempia tietoja, kannattaa olla yhteydessä suoraan SKS:aan. Helsingin arkiston puhelinnumero on +358 201 131 240 ja sähköpostiosoite arkisto@finlit.fi.
Toinen mahdollinen tiedonlähde olisi Kansallismuseo. Heillä on kansatieteellisessä kokoelmassaan Salmen pitäjästä kerätty setti nopan pelaamiseen käytettyjä kiviä (Kansallismuseon diaarinumero K6884:11, jolla esineet museon kokoelmista löytyvät). Esineiden ohessa saattaisi kokoelmaan olla tallennettu tietoa niiden käytöstä. Tätä voi tiedustella Raila Katajalta numerosta 0295 33 6388 tai sähköpostitse raila.kataja@kansallismuseo.fi. Kivistä löytyy myös kuva Finna-palvelusta: https://www.finna.fi/Record/musketti.M012:K6884:11 .
Tunnelmointia varten Museoviraston kansatieteen kuvakokoelmasta löytyi lisäksi kuva noppaa pelaavista lapsista: https://www.finna.fi/Record/museovirasto.906B3B87F0702421FE6FBC2636A172…
Kiinostavana yksityiskohtana kollegani mainitsi oppineensa pelaamaan hyvin samankaltaista viidellä pikkukivellä pelattavaa peliä Tansaniassa -80-luvulla. Siinä yksi kivi heitettiin ilmaan, ja muita kerättiin eri tavoin ennen kuin se ehti pudota maahan.
Kommentoi vastausta