Lainasin Inarin kirjastosta 1984 julkaistun kirjan ja huomasin, että kirjan takana oli vielä sellainen vanha, pahvinen lainauskortti (?)
Minua alkoi kiinnostaa, mihin asti Suomessa on ollut käytössä tuollaiset vanhat tavata lainata, että lainoja on joutunut käsittelemään käsin?
Milloin sellainen nykyisen mallinen viivakoodin perustuva kirjastosta lainaaminen on otettu käyttöön? Onko tässä ollut suurta alueellista vaihtelua?
Vastaus
Suomen kirjastoissa oli käytössä erilaisia käsikäyttöisiä lainausjärjestelmiä on Suomessa ollut yleisesti 1970-1980 luvuille asti. Niistä siirryttiin kameralainauksen kautta ATK-aikaan 1980-1990-luvuilla. Siirtymät tapahtuivat hieman eri aikoina. Niihin vaikuttivat mm. kirjaston koko ja kunnan varallisuus.
Linkit: Pappien harrastuksesta moderniksi kirjastoksi. Rovaniemen kirjasto 150 vuotta
Maisa Hopeakunnas: Kirjastohistorian taitekohtia Suomessa (Slidesheare 15.8.2014)
Kommentit
Siirtymä on voinut tapahtua eri aikoina saman kunnan sisälläkin. Muutettuani Helsinkiin sain lähikirjastostani Käpylästä kortin, joka ei käynytkään Kallion kirjastossa. Siellä oli jo uudet systeemit ja uudet (pienemmät?) kortit.
Kysyjä tietysti tarkoitti "yleisiä kirjastoja", esim. kunnan- ja kaupunginkirjastoja, mutta onpa Suomessa muunlaisiakin pikkukirjastoja. Olen "kirjastonhoitajana" erään yhdistyksen kirjastossa ja meillä lainat kirjataan edelleen käsin pahvikorteille!
Kommentoi vastausta