La Promesa ja Downton Abbey. Olen lukenut Jalna-sarjan kauan sitten. Mitä muita kirjoja löytyisi kartanoiden entisestä elämästä? Erityisesti myös palvelusväen näkökulma kiehtoo. Historiallinen fiktio kiinnostaa.
Vastaus
Kotimaisista kertojista Enni Mustoselta löytyy kartanoelämästä kertovia historiallisia romaanisarjoja useampiakin. Hänen sarjoissaan on ollut tyypillistä sekä palvelusväen että isäntäväen näkökulman esiintuominen. Hänen uusin sarjansa on Rouvankartanon tarinoita, johon on ilmestymässä toinen osa keväällä 2024. Mustoselta on aiemmin ilmestynyt Järjen ja tunteen tarinoita -sarja, jossa on myös kaksi näkökulmaa, mutta isäntäväki ei edusta kartanolaisia. Suosittelen kuitenkin sitäkin. Enni Mustonen eli Kirsti Manninen on ollut tekemässä myös televisiosarjaa Hovimäki, josta on tehty myös kuusiosainen kirjasarja, joka kertoo televisiosarjaa laajemmin Lindhofin aatelissuvusta ja Sepän torpparissuvusta, joiden vaiheet kietoutuvat tiiviisti yhteen Hovimäen kartanolla.
Mustosen ohella uudempaa kartanokirjallisuutta edustaa Riikka-Maija Rosenbergin Hakoisten naiset -sarja, johon on ilmestynyt kaksi osaa. Aulis Piiroiselta on ilmestynyt Kartanoelämää-sarja. Aino Räsäsen Helena-sarja edustaa vanhempaa suomalaista kirjallisuutta, jolla voisi sanoa olevan jo klassikon asema omassa kirjallisuudenlajissaan. Helena-sarjassa on kartanomiljöö. Jessica Fellowes eli Downton Abbeyn kirjaversioiden tekijä on kirjoittanut Mitfordin murhat -sarjaa, joka sijoittuu myös kartanomiljööseen ja on nimensä mukaisesti lajityypiltään dekkarikirjallisuutta. Winston Grahamin Poldark-sarja sopii myös, mutta siinä ei ole niinkään palvelusväen näkökulmaa.
Näiden lisäksi löytyy myös kirjailijoita, jotka eivät ole välttämättä kirjoittaneet niinkään sarjoja vaan yksittäisiä kartanomiljöisiinkin sijoittuvia historiallisia romaaneja. Sellaisia kirjailijoita ovat mm. Kaari Utrio, Pirjo Tuominen, Kristiina Vuori ja Kate Morton.
Kommentoi vastausta