Kysyisin Suomen nykytaidekentästä 1980-luvun lopussa. Minua on ihmetyttänyt ihmisenä, joka ei ollut syntynyt vielä tuohon aikaan, että miten Teemu Mäen …

Kysytty

Kysyisin Suomen nykytaidekentästä 1980-luvun lopussa. Minua on ihmetyttänyt ihmisenä, joka ei ollut syntynyt vielä tuohon aikaan, että miten Teemu Mäen "kissantappovideo" hyväksyttiin taideteokseksi. Eli kuinka se meni läpi taiteena, ottaen huomioon, miten kauhistuttava hänen tekonsa oli.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Keskustelua käytiin mm. siitä Mikä on taidetta? Teemu Mäki itse kysyi Millä tavalla eläimen tappaminen ruuaksi eroaa eläimen tappamisesta taiteen välineenä? 

Kannanottona voitaneen pitää sitäkin, että Mäki sai Helsingin hovioikeudessa 1 400 markan sakon eläinrääkkäyksestä, koska kissan tappaminen tuotti tarpeetonta kipua pitkäkestoisuutensa takia, ja kissa oli hankittu epärehellisesti. Tappamisen kuvaaminen ja käyttö taiteessa ei ollut oikeuden mielestä tuomittavaa. Teemu Mäki on toiminut viisi vuotta Aalto-yliopistossa professorina.

Laajemmin asiaa käsitellään Sini Palosaaren pro gradu -työssä.

 

hs.fi. Taiteesta ja etiikasta keskusteltiin Muu ry:ssä, 10.12.1990. (maksumuurin takana).

Palosaari, Sini. Onko kissantappo taidetta? : kamppailua taiteen määrittelyvallasta, pro gradu 2014.

teemumaki.com. Kissa.

yle.fi. Kissantappovideon ruumiinavaus, 4.12.2015.

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Mäen tapausta ja sen suhdetta taiteen määrittelyyn käsitteli myös nyt jo edesmennyt Matti Mäkelä, teoksessaan "Tämä ei ole taidetta": tabujen rikkominen kissantaposta mustaan marsalkkaan (Siltala, 2016), joka puolestaan pohjautuu hänen väitöskirjaansa Kun häpeästä tuli kunniaa ja provokaatio: näkökulmia tabuja rikkovaan taiteeseen (Itä-Suomen yliopisto, 2016).

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.