Kuuluisiko nimeä lyhennettäessä olla piste kirjaimen perässä (J.P.)?
Vastaus
Kielitoimiston ohjepankin mukaan henkilönnimeä lyhennettäessä merkitään piste nimen alkukirjaimien jälkeen. Pisteen perään tulee välilyönti ennen seuraavaa sanaa tai kirjainta. Kun lyhennettyä nimeä taivutetaan, lisätään alkukirjaimen perään kaksoispiste ja taivutuspääte. Alkukirjaimen perässä olevaa pistettä ei tällöin merkitä. Kun lyhennetyn nimen perässä on esimerkiksi pilkku tai huutomerkki, myös lyhenteen piste merkitään näkyviin.
Joskus henkilöstä saatetaan käyttää nimimerkin tai lempinimen kaltaisesti nimikirjaimia, ja tällöin kirjaimet kirjoitetaan useimmiten yhteen ilman pisteitä. Tunnetuin suomalainen esimerkki lienee prsidentti Urho Kaleva Kekkosesta käytetty lyhenne UKK.
Lähde: https://kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/henkilonnimien-lyhentaminen/
Kommentit
Noin ei ole opetettu aina ja kaikkialla. Opistotasoisessa (siis lukiotaso mutta ammatillisesti painottunut koulutus) suomenopetuksessa etunimien alkukirjaimet katsottiin viime vuosisadan loppupuolella "kirjainsanoiksi", joiden jälkeen ei saanut merkitä pistettä. Siis "J K Paasikivi" ja "V J Sukselainen" samoin kuin vaikkapa "YK" ja "EEC": luetaan kirjaimittain - sellainen ero, että etunimiä vastaavat kirjaimet kuului erottaa toisistaan välilyönnillä. Yleissivistävästä koulusta tulleille tämä oli uutta.
Kommentoi vastausta